BP pomp
Niettegenstaande een toenemende populariteit van elektrische auto’s. Een voor de hand liggende uitspraak, voor een bedrijf dat olie aan de man brengt.

Er is door BP vooruit gekeken naar de mobiliteit van het jaar 2040. Hoe ziet die eruit, hoe beweegt de gemiddelde medemens zich voort en op welke brandstof gebeurt dit? Er blijkt te worden ingezet op een veelvoud aan brandstoffen. Elektrisch rijden heeft de toekomst, maar er is meer dan dat. In 2040 maken olie, gas, kolen en niet-fossiele brandstoffen elk voor een kwart deel van de energie die wereldwijd wordt gebruikt.

De onverminderde oliezucht blijft voortduren. De opkomende economieën zorgen voor een groeiende vraag naar olie. Het zijn de olieproducerende landen (OPEC) waar de olie vandaan komt, terwijl het belang van de Verenigde Staten als olieproducerend land afneemt. Aardgas wint aan belang, daaronder bijvoorbeld lng. Buiten Azië neemt de kolenstook af.

Nu het groenere aspect van het BP-onderzoek. Er is een toename van 400 % in de hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt geproduceerd. Zonne-energie en windenergie worden nu nog vrij behoorijk gesubsidieerd, dat helpt mee. Dat biedt ook een mogelijkheid om de groei van het stroomverbruik op te vangen. Dat verbruik groeit met 70 %.

Tegen 2040 rijden er naar verwachting 300 miljoen elektrische auto’s rond, op een wagenpark van 2 miljard auto’s. Die elektrische auto’s worden wel intensief gebruikt, BP voorziet een toekomst met volledig elektrische autonome deelauto’s. Dwars de stad door zonder dat er moeite voor wordt gedaan.

Nobele bedoelingen ten spijt zorgt een verbod op het verkopen van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor er niet voor dat de vraag naar olie in 2040 is afgenomen. Blijft het ouderwetse tankstation dan toch bestaan, of wordt ook het tankstation hybride, met pompen die een veelsoortige brandstoffenmix bieden én snelladers?


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.