Het wordt een gigantisch pakhuis aan de rand van de stad Amsterdam, om vanaf daar de stadsdistributie uitstootvrij te kunnen uitvoeren.

Een logistieke stadshub met meerdere verdiepingen, op xxl-formaat. Zo wordt het nieuwe bouwwerk genoemd. De eerste paal is geslagen op 30 april. Het gaat om een gebouw in het Westelijk Havengebied, het industriële deel van Amsterdam ten westen van de Ring A10. Een gebied waar de woonkoorts zal toeslaan, want hier wordt ook gebouwd aan Haven-Stad.

Eén van de drijvende krachten achter de plannen is Wim Beelen, die zijn niet eens heel erg spreekwoordelijke fortuin heeft vergaard met sloopwerkzaamheden. Hij stelt het volgende: “Dit is een moment waar we erg naar uitgekeken hebben. Mijn visie wordt nu werkelijkheid. Elke millimeter is uitgedacht. Bedrijven van de toekomst hebben hier alle ruimte om te groeien op manieren die niet eerder mogelijk waren. Ik ben ontzettend trots.”

Wat voor bedrijven precies in het gebouw zullen trekken, is niet direct bekend. Hoewel zeer zeker duidelijk wordt gemaakt dat pakketdiensten en de e-commerce er een thuis zullen vinden.

Het vervoer vanaf de Amsterdam Logistics Cityhub de stad in zal in veel gevallen worden gedaan met elektrische busjes, maar daarnaast is vervoer over water opnieuw in opkomst. De afgelopen eeuw was het stadswater er vooral voor de pleziervaart, maar dat water zal meer en meer voor doelmatig, efficiënt vervoer worden gebruikt.

Beeld: een ontwerptekening van de cityhub


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.