Scania die rijdt op wijnresten
Waar anders? In het zuiden van Frankrijk wordt nogal wat wijn geproduceerd. Het afval kan beter een restproduct worden genoemd, dat in dit geval wordt gebruikt om de bussen op te laten rijden.

Op een doortastende wijze wordt het openbaar vervoer minder milieubelastend gemaakt en dat met iets waar men ook in deze regio in Frankrijk aardig wat van weet. Wijn.

Het gaat om Scania Interlink LD-bussen die rijden tussen de steden Bordeaux en Blaye, bij vervoersorganisatie Citram Aquitaine. De brandstof die met die bussen wordt getankt bestaat uiteraard niet uit zomaar wat resten die achterblijven nadat de wijn is geproduceerd. Er wordt van droesem bioethanol gemaakt. De brandstof wordt geleverd door Raisinor France Alcools. Het noodzakelijke restproduct wordt geleverd door wijnproducenten die zijn aangesloten bij de coƶperatie Union CoopĆ©ratives Vinicoles d’Aquitaine. Gezamenlijk zijn de wijnboeren goed 100.000 ton droesem, dat is voldoende om 1.000 voertuigen op te laten rijden.

Een bus hoeft dus niet te rijden op waterstof of elektriciteit. Bioethanol is ook een mogelijkheid en biedt daarbij een prima rijbereik. Wel is er een aantal concessies dat moet worden gedaan, het verbruik ligt hoger en de onderhoudsintervallen zijn korter.

Overigens rijden er Londen bussen rond op koffiedik.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.