TESO Texelstroom
Om op verantwoorde wijze over te steken van Den Helder naar Texel en vice versa.

De Texelstroom van TESO – voluit Texels Eigen Stoomboot Onderneming – vaart vanaf deze week op een behoorlijk verantwoorde brandstof. Het is de eerste veerboot in Europa die voort op compressed natural gas (CNG). Deze brandstof kennen we uiteraard van auto’s en vrachtauto’s, maar is in de scheepvaart verre van gebruikelijk. Toch is er veel voor te zeggen, het is namelijk een relatief milieuvriendelijke brandstof.

Cees de Waal, directeur van TESO meldt hierover het volgende: “De eerste reguliere afvaart op CNG is een mijlpaal voor ons. Door te varen op CNG verminderen we de schadelijke uitstoot en zetten we een belangrijke stap om de scheepvaart te verduurzamen.”

In de machinekamer van de Texelstroom zijn twee motoren vinden. Waarmee het schip nu al betere milieuprestaties levert dan zijn door diesel voortgestuwde evenknieƫn. De toekomst ziet er zo mogelijk nog zonniger uit. Het schip is namelijk toegerust om ook te varen op groengas, dat is nog duurzamer en schoner dan cng.

Pitpoint heeft aan dit project een belangrijke bijdrage geleverd, het bedrijf is verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van het bunkerstation voor groengas en cng op Texel. Dat is geen enorme verrassing, het bedrijf is namelijk leverancier van schone brandstoffen; cng, lng, waterstof en elektriciteit.

Jaarlijks zet TESO 2 miljoen passagiers en 600.000 auto’s over.

Foto: pitpoint.nl


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.