Bezorgautootjes van Picnic
Overdag energie opslaan om ’s avonds en ’s nachts de bezorgwagentjes te kunnen opladen.

De berichten over energieopslag volgen elkaar deze dagen in rap tempo op. Dat is iets dat gebeurt bij de Johan Cruijf Arena in Amsterdam en Tesla is hiermee bezig in Utrecht. Ook Picnic heeft groene doelstellingen. De bezorgdienst voor boodschappen blijft voorlopig doorgroeien. De levering wordt altijd gedaan met vriendelijk ogende, compacte en volledig elektrische bezorgwagentjes. Mega E-Workers.

Die minibusjes moeten natuurlijk ook worden opgeladen. Dat gebeurt ’s avonds en ’s nachts als er geen bezorgrondes meer zijn. Niet de tijden waarop zonnepanelen op hun best zijn. Daarom komen Picic en Engie in Rotterdam met een energieopslagsysteem, stationaire accupakketten en slimme laders. Ook 160 busjes van Picnic maken deel uit van het netwerk, zo is het mogelijk om op te laden, maar ook om energie terug te geven aan het net. Dexter Energy is eveneens een partij die bij deze proef is betrokken. Dexter is verantwoordelijk voor het energiemanagementsysteem en laat slimme algoritmes bepalen dat de energie op het juiste moment wordt gebruikt.

Als deze proef eenmaal van start is gegaan, is het mogelijk om de energie slim in te zetten. Het gaat om energie die wordt opgewekt met de zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum van Picnic in Rotterdam, overdag zorgen de zonnepanelen er onder meer voor dat de koelcel op de juiste temperatuur wordt gehouden. Dat de keuze op Rotterdam is gevallen, is geen toeval. In de stad is vorig jaar reeds begonnen met een ander slim energienetwerk. Daarop zijn 20.000 huishoudens aangesloten. Vanwege het innovatieve karakter wordt het nieuwe project van Picnic gesteund door de Rijksoverheid. Wanneer het slimme energienetwerk wordt opgeleverd is nog onduidelijk.

Smart grid van Pinic

Foto: Picnic (Facebook)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.