BMW Carport
BMW heeft een slimme wallbox ontwikkeld die rekening houdt met het weer en stroomtarieven om je auto zo voordelig mogelijk op te laden.

Op de elektronicabeurs CES in Las Vegas presenteert BMW i, de tak van het Beierse merk dat zich bezig houdt met elektrische mobiliteit, een slimme wallbox met de naam BMW i Wallbox Pro. Zo zal dit oplaadpunt voor thuis altijd proberen de auto zoveel mogelijk tegen nachttarief te laden om de elektriciteitskosten zo laag mogelijk te houden. Voor de Verenigde Staten wordt de reductie in elektriciteitskosten op zo’n 670 euro geraamd, een flinke besparing. Pas echt interessant wordt het als je de BMW i Wallbox Pro koppelt aan zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld op de bijzondere carport die BMW in mei 2014 toonde. Aan de hand van actuele weersvoorspellingen bepaalt het systeem de efficiĆ«ntste en voordeligste manier van opladen, zodat je niet de ochtend na een bewolkte dag strandt met een lege accu, maar wel zoveel mogelijk kunt profiteren van de ‘gratis’ en milieuvriendelijke manier van stroom opwekken. ‘Het dak van de zonnepanelencarport heeft een oppervlakte van minimaal 25 vierkante meter en levert per jaar stroom voor gemiddeld 32.000 kilometer elektrisch rijden’, aldus BMW. Of dit berekend is aan de hand van de zonuren in Las Vegas of Nederland vertelt het persbericht er niet bij. In 2016 moet de BMW i Wallbox Pro beschikbaar komen voor consumenten, een prijs is nog niet bekend.

Is je BMW i3– of i8-accu toe aan vervanging, dan kun je je oude accupakket nog een tweede leven gunnen. Op de CES toont BMW ook hoe oude accu’s gebruikt kunnen worden om stroom van zonnepanelen op te slaan in voor hun auto’s niet meer geschikte accu’s, zodat je die elektriciteit ’s avonds kunt gebruiken om je auto weer bij te laden of desnoods je magnetron te laten werken.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zinloos en nodeloos complex zo’n “slimme” wallbox. Ik heb mijn EV gewoon zo geprogrammeerd dat ie alleen tijdens nacht-tarief oplaad. Als ik op andere momenten wil opladen doe ik “charge now” en fertig ist.

@fijnkonijn: niet iedereen kan en wil zo bewust bezig zijn met elektriciteitskosten. Dan is het een uitkomst als je er zelf niet naar om hoeft te kijken of over na moet denken. Daarnaast is het systeem zeker voor mensen met zonnepanelen -lezen jullie mee zuiderburen?- toch wel behoorlijk interessant.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.