De eerste premium elektrische voertuigen van BMW komen van de band rollen.

Alles aan de i3 is ontworpen om het brandstofverbruik en de uitstoot in stedelijke gebieden terug te dringen. Zo werden er in de selectie van materialen en het productieproces hoge standaards toegelegd op duurzaamheid en een efficiënt gebruik van hulpbronnen. Er wordt 50% minder energie en 70% minder water gebruikt, en de elektriciteit die nodig is voor de productie van de BMW i modellen komen CO2-vrij uit windturbines bij de fabriek. De besparing op energie en water is voornamelijk te danken aan de eliminatie van het traditionele verfproces voor stalen en aluminium carrosserieën.

Dit is de eerste keer dat met koolstofvezel versterkt plastic (CFRP) wordt gebruikt voor een in massa geproduceerde auto. De carrosserie van de BMW i3 bestaat volledig uit dit lichtgewicht en slijtvaste materiaal, zodat het extra gewicht dat de batterijen met zich meebrengen voor het elektrische aandrijfsysteem wordt gecompenseerd. Door het productieproces van CFRP te industrialiseren heeft de BMW Group het gebruik van dit materiaal voor auto’s economisch rendabel gemaakt.

Alleen al in de Leipzig fabriek is 400 miljoen euro geïnvesteerd voor nieuwe ruimtes en machines voor de productie van de BMW i modellen. Ook worden er belangrijke onderdelen gebouwd voor de andere BMW fabrieken en faciliteiten in het Amerikaanse Moses Lake en het Duitse Wackersdorf, Landshut en Dingolfing. In totaal is er ongeveer 600 miljoen euro gestoken in het BMW i productienetwerk, dat meer dan 1.500 banen creëerde.

De eerste BMW i3 die van de band kwam rollen is bestemd als leiderswagen in de Internationale Marathon van Berlijn op 29 september. Hij werd overhandigd aan de Duitse marathonloper Jan Fitschen. De levering van de i3 aan klanten in Duitsland en andere Europese landen begint in november. De Verenigde Staten, China en andere markten volgen begin 2014.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.