De BMW i3 scoort in de Euro NCAP test goed voor de bescherming van inzittenden en voor kindveiligheid. Ook worden ongevallen voorkomen met het Driving Assistant Plus systeem. Toch krijgt de i3 vier in plaats van vijf sterren. Hoe zit dat?

Veiligheid zou een belangrijk onderdeel zijn van BMW’s eerste elektrische auto. Zo wordt er actief ingegrepen als een aanrijding dreigt door het Driving Assistant Plus systeem, maar ook passief met Intelligent Emergency Call, om aanrijdingen te voorkomen dan wel de gevolgen te minimaliseren. De laatste standaard optie belt de hulpdiensten in geval van een ongeluk, een onderdeel waarvoor BMW een speciale Euro NCAP Advanced Award heeft ontvangen in 2010.

De Euro NCAP test heeft een dergelijk systeem als Intelligent Emergency Call nog niet opgenomen in de procedures omdat nieuw geregistreerde auto’s in de EU dit pas verplicht aan boord krijgen in 2015. Wel is er gekeken naar verschillende ongelukscenario’s, waaronder een aanrijding van achter en omrollen.

De kooi van met koolstofvezel verstevigd plastic (CFRP) en bevestigingssystemen zorgen ervoor dat de BMW i3 goed scoort op het gebied van bescherming van de inzittenden, zowel volwassenen als kinderen. Het risico op verwondingen is laag en de CFRP kooi vervormt minimaal.

De reden dat de i3, ondanks al deze lovende resultaten, niet vijf sterren krijgt toebedeeld, komt doordat er geen actief motorkapveiligheidssysteem is. Deze moet bij een aanrijding het hoofd van een voetganger opvangen of beschermen tegen de motor. Omdat de i3 geen motor in de neus heeft, werd een dergelijk systeem niet ge├»mplementeerd. Althans, dat claimt BMW natuurlijk. Hoewel de benen van een voetganger goed worden beschermd tijdens een aanrijding met de bumper, is de bescherming voor het hoofd op de motorkap “marginaal” en op de voorruit en A-stijlen zelfs “slecht”.

Lees hier de testresultaten (PDF) en bekijk DAAR de beelden.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.