Automerken zoals BMW, Ford en Mercedes zijn mede verantwoordelijk voor de vernietiging van het Amazonewoud via het ruwijzer dat ze inkopen. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace in het rapport ‘Driving Destruction in the Amazon’, dat vorige week werd gepubliceerd.

Het Greenpeace rapport (PDF) onthult dat grote hoeveelheden bomen uit beschermde gebieden van het Amazoneregenwoud worden verbrand tot houtskool. Slechts een klein deel van deze houtskool komt terecht in barbecues. Het overgrote deel wordt gebruikt door de industrie, met inbegrip van Braziliaanse bedrijven die de houtskool met reusachtige hoogovens omzetten tot ruwe ijzererts. Dit ruwe ijzer is de grondstof voor staal. Het ruwe ijzer wordt vervolgens geëxporteerd naar de VS, waar het omgesmolten wordt tot staal en wordt gekocht en gebruikt door de grootste autofabrikanten in de wereld.

De houtskoolproductie verwoest het leefgebied van inheemse volken in de Amazone. De kampen waar de houtskool gemaakt wordt, liggen diep verscholen in het Amazone regenwoud. Daar werken arbeiders in bijzonder moeilijke omstandigheden als moderne slaven. Greenpeace wil dat de cyclus van verwoesting stopt die begint in de Amazone en eindigt bij autodealers overal ter wereld.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

@zach:

…, met inbegrip van Braziliaanse bedrijven die de houtskool met reusachtige hoogovens omzetten tot ruwe ijzererts.

Ik wens je veel succes om van een boom ijzer/staal te maken.
Greenpeace moet de autoindustrie niet beschuldigen maar de verwerkingsindustrie. Het zijn de Brazilianen zelf die hun Amazone-woud aan het opbranden zijn om ijzer te winnen uit ijzerertsen!

Greenpeace daalt weer een stukje verder onder 0 in mijn achting…
Kunnen ze nu eens niks deftig doen i.v.m. natuurbescherming! Eerst eens een deftig onderzoek doen bijvoorbeeld, zodat je op zijn minst de juiste mensen kan beschuldigen.

@zach: “blockquote” werkt blijkbaar niet…

Het foute stukje dat ik bedoelde:
” …, met inbegrip van Braziliaanse bedrijven die de houtskool met reusachtige hoogovens omzetten tot ruwe ijzererts. “

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.