BMW en Mercedes smachten naar hennep. Uit Groningen.
Hebben de Duitse autoreuzen behoefte aan een relaxte high of is hier iets anders aan de hand?

Uiteraard is dat tweede het geval, want hennep wordt lang niet alleen gebruikt om z’n verdovende werking. Wat je er zo al mee kunt doen? Je kunt je beter afvragen wat níet. De vezel is geschikt voor het maken van touwen en om de vloeren van dierenverblijven mee te bedekken, de “houtachtige” delen zijn ideaal voor het vervaardigen van bouwonderdelen en isolatiematerialen en van de gehele plant kan veevoer worden gemaakt.

Ook autofabrikanten hebben door wat je zoal met dit veelzijdige gewas kunt bewerkstelligen. Zodoende is het aantal Nederlandse hectares industriële hennep in de afgelopen zes jaar verdubbeld en dat komt voor een groot deel door de auto-industrie. Het gros van deze plantages vol wiet met een laag THC-gehalte (anders mag het niet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) staat in het oosten van de provincie Groningen, waar zich al jaren twee grote bedrijven bevinden die hennepvezels verwerken. Aanvankelijk vooral voor de papierindustrie, maar tegenwoordig dus in toenemende mate voor autofabrikanten.

Volgens Albert Gjaltema, productieleider van Hempflax, zijn Mercedes en BMW goed voor bijna de helft van de totale omzet van het bedrijf. De vezels van de hennepplant worden namelijk gebruikt om interieurdelen mee te verstevigen. Het spul is namelijk lichter en even sterk als glasvezel, de duurzame kant van het verhaal is daarbij een mooie bonus. Zo is de teelt CO2-negatief en hoeven landbouwers niet in de weer met bestrijdingsmiddelen of kunstmest, aldus de Volkskrant.

Overigens wordt hennep al veel langer gebruikt in de auto-industrie. Zo was bijvoorbeeld Henry Ford al druk met het gewas in de weer, meer over zijn “hennepauto” lees je hier. Ook schreven we enkele jaren geleden al over deze geinige EV die werd vervaardigd uit hennep.


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Is wel te merken dat bmw dit gebruikt. Bij de i3 was het hele designteam van het padje door dat spul

@mrrallycross: haha, kan je helaas niet plussen via de app, dus dan maar zo; +1

Misschien heeft @sir_smokalot nog het een en ander liggen? Blijkt legaal en illegaal dus een goede handel te zijn..

Zo schep je toch wel weer een band met de klant

@janmetdelangeachternaam: samen aan de waterpijp over de prijs babbelen

Het tweedehands klantenbestand heeft toch al raakvlakken met dit circuit, dus dit is een tactische zet naar mijn mening.

Waar is de like knop voor de plusjes gebleven?

Laat ze maar een prive berichtje sturen…

Elke keer als ik langs die velden bij Muntendam rijd, MOET ik Dr.Dre met Next Episode draaien in de auto 🙂

Henry Ford maakte er 100 jaar geleden al zijn spatborden en andere carrosseriedelen van.

Mooi toch? Blijft er meer olie over om op te stoken.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.