Met de komst van de i3, i3 Coupé en de i8 laat BMW zien dat elektrisch rijden weer op het menu komt en het onderzoek naar de haalbaarheid van massageproduceerde EV’s in volle gang is. Niet voor niets laat BMW talloze elektrische 1 Series rondrijden in een testvloot. Maar de EV-koorts sloeg bij BMW eerder in dan vaak wordt gedacht.

De elektrische droom begon in 1969 met een elektrische BMW 1602, de auto die tijdens de Olympische Spelen in München werd ingezet. In de afgelopen 40 jaar heeft BMW continu mogelijkheden onderzocht om die droom in een bredere context toe te passen. Een grote verscheidenheid van prototypes en testsituaties leverden veel ervaring op.

EV van 21 jaar oud
Eén zo’n prototype was de BMW E1, een experimentele auto die al in 1991 veel kenmerken van moderne elektrische auto’s bezat. De E1 werd gebruikt om de voordelen en nadelen van elektrisch rijden in de praktijk te onderzoeken. Deze vierpersoons auto was volledig gebouwd uit -voor die tijd- lichtgewicht materialen. De topsnelheid kwam uit op 129 km/u.

BMW ontwierp de auto voor stadsgebruik en voorzag de E1 van een grote voorruit. Aan de voorkant had de auto een korte overhang en de algehele afmetingen waren erg compact.

Accu
Onder de achterstoelen werd een accu geplaatst die zijn stroom levert aan een vloeistofgekoelde elektromotor tussen de voorwielen. Deze e-motor heeft een vermogen van 32 kW en leverde 150 Newtonmeter koppel. De range varieerde van 160 km tot 265 km in ideale rij-omstandigheden. Ook in 1991 was de accu een achilleshiel, want de stroomopslag had een levensduur van slechts vijf jaar.

Range-extender
In de E1 werd ook geëxperimenteerd met benzinemotoren als hulpmiddel voor de actieradius. Er zijn versies uitgerust met een BMW K1100 viercilinder motor die 82 pk leverde bij 5.800 tpm. Bestuurders konden zelf kiezen welke vorm van aandrijving werd ingeschakeld; de benzinemotor voor snelwegkilometers en de e-motor voor stadsritjes bijvoorbeeld.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Leuk om weer eens te zien! Ik heb er nog een schaalmodelletje van (Minichamps 1:48). Ik heb me laten vertellen dat (één van) de proto(‘s) uitgebrand is. Kortsluiting?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.