BMW presenteert de BMW C evolution. Een nieuwe elektroscooter die volgens het merk inspeelt op de razendsnel veranderende eisen aan individuele mobiliteitsconcepten – vooral in stedelijke gebieden. Tijdens de Olympische Spelen in Londen kan zowel publiek als pers kennismaken met deze emissievrije maxi-scooter die voor praktijktests zal worden ingezet.

Door hun beperkte prestaties en actieradius zijn elektroscooters tot op heden vooral voor gebruik in de binnenstad geschikt, maar met de BMW C evolution laat BMW Motorrad zien dat ook dit type scooter wel degelijk een prima prestatieniveau en een bruikbare actieradius kan bieden.

48 pk en 120 km/u
Met dit studiemodel lanceert BMW Motorrad de derde versie van het in 2011 als BMW E-Scooter gelanceerde concept. Op de IAA in Frankfurt was kort daarna de designstudie BMW Concept e te zien. Nu zet het merk een grote stap op weg naar serieproductie. De BMW C evolution is voorzien van een krachtige elektromotor met een maximumvermogen van 35 kW (48 pk). De topsnelheid is elektronisch begrensd op 120 km/u, waarmee hij ook op de snelweg in zijn element is. Tegelijkertijd is hij bij de acceleratie van 0 naar 60 km/u meer dan opgewassen tegen hedendaagse maxi-scooters met een cilinderinhoud van 600 cm3 en meer.

TFT
De BMW C evolution is uitgerust met dezelfde lithium-ion-accu als de BMW i3. De accu is voorzien van luchtkoeling en biedt met 8 kWh een hoge capaciteit. Door verbruiksbeperkende maatregelen, zoals terugwinning van remenergie, bedraagt de actieradius 100 kilometer. Via het grote TFT-display kan de bestuurder in één oogopslag zien in hoeverre de accu is opgeladen en of de energie wordt gebruikt voor voorwaartse beweging of dat de accu juist wordt bijgeladen door de terugwinning van remenergie.

De aandrijflijn van de BMW C evolution bestaat uit een innovatieve reactie-arm met watergekoelde dynamo, een getande riem en planetaire transmissie. Het extreem stijve hybride frame van staal en aluminium zorgt voor een lichtvoetig rijgedrag dankzij het lage zwaartepunt, terwijl het krachtige remsysteem met ABS voor maximale veiligheid zorgt.

De BMW C evolution wordt de komende tijd ingezet voor praktijktests om de techniek verder te kunnen ontwikkelen. Serieproductie van deze veelzijdige elektroscooter begint naar verwachting eind 2014.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Cool bakske 🙂 persoonlijk meer gewonnen voor de ZERO S, die is met z’n grotere banden en zitpositie net iets handiger voor de langere trajecten. Maar als scooter zeker geslaagd!

Gaaf ding! Als motor rijder vind ik dat BMW Motorrad altijd al prachtige dingen maakt.

Helaas was het een beetje buiten budget, maar ik had nu ook al graag een BMW 800R gereden, maar ben ook verdomd blij met mijn Kawa Z750R.

Overigens is 100km een mooie range voor dit ding, alleen met 8kWh betekend dat een verbruik van 80Wh/KM!

Dat is wel serieus, een auto doet zo’n 160Wh/KM, terwijl die denk ik het 5 voudige weegt, ben benieuwd waar die energie dan allemaal heen gaat.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.