Het Britse Bluebird (ongerelateerd aan Nissan) brengt de naam weer tot leven met de DC50 sportauto en Bluebird GTL Formule E wagen.

Op de Sustainable MotoExpo, één van de grootste duurzame en milieuvriendelijke auto-evenementen ter wereld, worden 28 september twee nieuwe Bluebird auto’s officieel onthuld. Met de naam “Bluebird” behaalden Malcolm en Donald Campbell in respectievelijk de jaren ’20 / ’30 en ’50 / ’60 meerdere snelheidsrecords op land en water. Kleinzoon en neefje Don Wales zet de traditie voort op een geheel eigen manier.

De elektrische Bluebird DC50 sportauto, met een gelimiteerde oplage van slechts 50 stuks, herdenkt de 50e verjaardag van de snelheidsrecords van Donald Campbell. De tweedeurs coupé met elektrisch bediende ‘scissor’ deuren moet ondanks een piekvermogen van 365 pk en een acceleratie die een Porsche moet evenaren een range van maximaal 322 km leveren, afhankelijk van de uitvoering. De kleur kent slechts één optie: Bluebird blauw.

Tegelijk met de DC50 wordt de elektrische Bluebird GTL raceauto onthuld. Deze wagen is ontworpen om aan de laatste technische specificaties van de FIA Formule E series te voldoen. Het is de ‘visie’ van Bluebird om met de elektrische race in 2014 mee te doen. Wales:

The Campbell family and Bluebird have had a long association with the National Motor Museum Beaulieu. The museum is home to a wonderful historic land speed display celebrating the achievements of Sir Malcolm Campbell and Donald Campbell. It seems only fitting that we will be launching both the Bluebird DC50 electric sportscar and Bluebird GTL electric race car at [the Expo in] Beaulieu.

In het National Motor Museum, waar de Expo paats zal vinden, staan niet geheel toevallig twee oude Bluebirds: de 355 pk sterke Sunbeam die Malcolm Campbell kocht en hernoemde naar Bluebird, waarmee hij de 150 mph (ruim 240 km/u) barrière verbrak in 1925, en de wagen waarmee Donald Campbell het landsnelheidsrecord van 648,73 km/u verbrak op 17 juli 1964. Wales zal zelf ook een landsnelheidsrecord proberen te vestigen op zaterdag 28 september.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.