Dat is dus fool proof accupakket, dat zware mishandeling weet te doorstaan. Veiligheid voor alles.

Het lithium ion-accupakket is een betrouwbare metgezel, slechts in hoogst uitzonderlijke gevallen raakt een dergelijk accupakket defect, uiterst zelden heeft dat vlam vatten tot gevolg.

Niettemin heeft de Chinese fabrikant van elektrische auto’s Build Your Dreams (BYD) gemeend dat het veiliger zou kunnen. BYD heeft een speciale bladaccu ontwikkeld, die is opgebouwd uit laagjes. Ook bij zware mishandeling is er geen sprake van plotselinge pieken van temperatuur. Bij een zogenaamde perforatietest – eenvoudigweg doorboring met een spijker – schommelde de temperatuur tussen de 30 en 60 graden Celsius. Bij een gangbare lithium ion-batterij levert zoiets een temperatuurstijging tot ongeveer 500 graden Celsius op, wat onvermijdelijk leidt tot ontbranding.

Ook pletten, buigen, verwarmen tot 300 graden Celsius en laden tot 260 % van de eigenlijke capaciteit leidt bij een bladbatterij niet tot brand of explosie. Het is volgens BYD een zaak van belang om niet uitsluitend obsessief bezig te zijn met steeds hogere dichtheden en een toenemende opslagcapaciteit, maar ook met veiligheid. Daarbij is het bij een bladbatterij mogelijk om de structuur te optimaliseren, zodat er tot de helft minder ruimte wordt ingenomen in vergelijking met gangbare batterijen.

Of een massale toepassing van de bladbatterij kan worden verwacht is evenwel de vraag. Wel meldt BYD met veel automerken in gesprek te zijn over deze nieuwe vinding, dat de batterij zijn weg vindt naar toekomstige Toyota’s is zeer goed mogelijk.

Beeld: BYD bladbatterij


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Waar zit zijn achilleshiel ?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.