Ben & Jerry's Chunkinator
Biobrandstoffen worden op steeds creatievere manieren geproduceerd. Na bier en bacon presenteren wij u nu het heerlijke ijs van Ben & Jerry’s.

Binnen de muren van de Ben & Jerry’s-fabriek in Hellendoorn maken ongeveer 170 medewerkers het lekkere ijs. Vanuit Hellendoorn vinden de shorties (150 ml), pints (500 ml) en bakken van 4,5 liter hun weg naar circa 20 landen in Europa.

Het is Ben & Jerry’s missie om het best mogelijke ijs te maken op de aardigste manier. Vanaf het begin, 36 jaar geleden, staat dit aan de basis van de bedrijfsvoering. De missie van Ben & Jerry’s bestaat uit drie delen: een productmissie, een sociale missie en een economische missie. Zo worden smaken op een duurzame en veilige manier geproduceerd, waarbij reductie van de ‘footprint’, behoud van productiviteit van het land en ondersteuning van economische levensvatbaarheid van familiebedrijven en plattelandsgemeenschappen centraal staan.

Ben & Jerry’s is de eerste ijsproducent ter wereld die bijproducten van ijs gebruikt voor stroomvoorziening in de eigen fabriek. De ‘Chunkinator’ is de bijnaam voor de biovergister BIOPAQ AFR die na een jaar testen en anderhalf jaar proefdraaien volop in bedrijf is bij Ben & Jerry’s in Hellendoorn. Met behulp van de biovergister kan Ben & Jerry’s afval op een milieuvriendelijke manier omzetten in energie voor de productie van hun ijs. Tot nu toe heeft de Chunkinator al meegeholpen aan de productie van meer dan 16 miljoen pints, van Karamel Sutra tot Cookie Dough.

De Chunkinator wordt gevoed met brokken overtollig ijs die ontstaan tijdens het productieproces. Dit kan melk zijn, maar ook room, siroop en zelfs kleine stukjes fruit. Daarna breken 24 miljard natuurlijke micro-organismen deze deeltjes af en vormen ze om tot biogas. Ook afvalwater, dat wordt gebruikt als bijproduct om alle machines in de fabriek brandschoon te houden, wordt door de Chunkinator omgezet in energie. Het unieke van het hele proces is dat het overtollige ijs én het afvalwater in één reactor kunnen worden behandeld. Bij conventionele systemen is dit niet mogelijk.

Het biogas uit de Chunkinator wordt doorgegeven aan het GreEnergy-systeem van Ben & Jerry’s. Daarbij werkt een tank als een enorme ‘batterij’ die – door water op de juiste temperatuur te isoleren – ervoor zorgt dat veel minder aardgas nodig is om de fabriek te verwarmen.

Arjan Vloon, hoofdingenieur voor de Chunkinator: “Bij fabricageprocessen wordt per definitie afval geproduceerd. Ons doel is allereerst minder afval te produceren en ons daarnaast af te vragen hoe we dat afval het best productief kunnen inzetten. De biovergister geeft ons de kans iets wat eerst gewoon afval was op een heel nuttige manier te gebruiken: voor onze energieopwekking!”

De ‘Chunkinator’ sluit perfect aan op de kernwaarde van Ben & Jerry’s om het beste ijs op de aardigste manier te maken. Het is een recent voorbeeld in een langlopende reeks projecten die Ben & Jerry’s helpen de impact op het milieu te reduceren. Zo is Ben & Jerry’s ook toonaangevend bij het in de markt zetten van nieuwe klimaatvriendelijke vriestechnologie en is het merk al ruim tien jaar bezig de CO2–impact te verkleinen door middel van nieuwe duurzame energiebronnen, zoals windturbines en zonne-energieprojecten.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.