Uit een rapport van het Zwitserse EMPA (Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt) blijkt dat de milieu-impact van sommige biobrandstoffen tamelijk groot is. Slechts enkele biobrandstoffen zouden beter voor het milieu zijn dan de fossiele brandstof benzine.

Ontbossing
Verschillende groene brandstoffen produceren tot 30 procent minder broeikasgassen, maar de productie van de brandstoffen is vaak schadelijker dan benzine of diesel. Ze hebben namelijk een een negatieve invloed op de bodem en het water door het gebruik van meststoffen. Uit de studie blijkt bovendien dat de ontbossing, die geregeld gebeurt om biobrandstoffen te produceren, voor meer broeikasgassen zorgt dan de fossiele brandstoffen. En dat wordt het effect van een schonere verbranding in auto’s toch te niet gedaan.

Schadelijker
Vooral biobrandstoffen waarvan de ingrediënten geteeld worden op ontbost land zorgen voor een zwaardere last op het milieu. Dat geldt trouwens voor de meeste landbouwgronden die speciaal voor de teelt van biobrandstoffen worden omgebouwd. Zo kan het in bepaalde gevallen zijn dat biobrandstoffen tot 167 procent schadelijker zijn in bepaalde criteria zoals watervervuiling.

Soms wel groener
Een klein aantal biobrandstoffen is daadwerkelijk beter voor het milieu dan benzine. Biogas gemaakt van restmaterie of afval kan tot 50% minder schadelijk zijn. Ook het gebruik van groenafval, stro en resthout is beter, maar enkel wanneer de biodiversiteit of de vruchtbaarheid van de bodem niet wordt aangetast.

Het volledige onderzoek is hier na te lezen.

Eerder was er vanuit de politiek al felle kritiek op het gebruik van voedsel in biobrandstof.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Goed dat eindelijk de totale milieubelasting wordt meegewogen, nog beter dat er dan alsnog biobrandstoffen zijn die schoner verbranden dan peut of diesel.

Biobrandstof gewoon niet doen. Biogas is wel een goed plan mits voldaan wordt aan strikte voorwaarden.

Ik vind het wel wat kort door de bocht.
-Neemt een bestaand bos net zoveel Co2 op als nieuwe gewassen?
-Wat gebeurt er met het gekapte bos? Word die energie gebruikt / meegerekend?
-Wat betreft het gebruik van ‘voedsel’ zeg ik: rij ’s zomers eens door de bollenstreek en zie wat een ruimte daar ‘verspild’ wordt. Of al die lappen grond waar een eenzaam paardje op rondloopt.

@Simpson: Die lappen grond kunnen ook maar een bepaald deel voedsel leveren.

Een paard graast zonder problemen een hele wijde leeg omdat er niet zo veel energie in dat gras zit.

Ook kan je niet simpelweg alles maar vol planten omdat je anders ook je grondwater leeg trekt en ook niet alle bodem is voedzaam genoeg om er gewassen op te verbouwen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.