Europees afval uit land- en bosbouw, alsmede uit de industrie en huishoudens, kan een grote rol spelen in de productie van biobrandstoffen. Als alle restjes van de EU zouden worden omgezet in biobrandstoffen, kan hiermee tegen het jaar 2030 in ongeveer 16 procent van alle brandstofeisen worden voorzien.

Dat is de conclusie in een nieuwe studie van de International Council on Clean Transportation (ICCT) met de titel “Wasted: Europe’s Untapped Resource”. Deze werd uitgevoerd in opdracht van een aantal milieu-organisaties, zoals het overkoepelende orgaan van BirdLife International en Transport & Environment, NABU. NABU CEO Leif Miller:

De energie voor de brandstof van de toekomst ligt vooral op het land, maar niet als biomassagewassen waarbij veel meststoffen en bestrijdingsmiddelen komen kijken. Daarnaast is er het risico van veranderingen in landgebruik, zoals de EU helaas nog steeds niet begrijpt. [De toekomst zijn] de reststoffen, waarmee 37 miljoen ton fossiele brandstof kan worden bespaard, jaar na jaar.

Niet alle reststoffen kunnen worden gebruikt. Zo moet bijvoorbeeld een gedeelte van de gewasresten op de akker blijven liggen om de vruchtbaarheid van het land te behouden. Ook wordt stro nog steeds veel gebruikt als strooisel voor vee, terwijl daar ook energie uit te winnen is. Hout wordt in eerste instantie gebruikt voor duurzame producten, en kan daarom niet direct worden ingezet voor de productie van biobrandstof.

De reststoffen die wel beschikbaar zijn, kunnen volgens een nieuwe methode van de Universiteit van Zuid-Denemarken (SDU) goedkoper worden omgezet in biobrandstoffen. Met een zuur-baseproces komen er geen dure gepatenteerde enzymen aan te pas om cellulose snel om te zetten in suikers, die weer nodig zijn in de productie van bio-ethanol. Het proces maakt gebruik van het zuur RHSO3H, gemaakt van goedkope materialen (rijstkaf en chloorsulfonzuur). De onderzoekers vragen geen patent aan op hun uitvinding, zodat straks iedereen goedkoop bio-ethanol kan maken.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.