Over de gehele wereld zijn onderzoekers bezig om de stroomopslag in accu’s te verhogen en de productiekosten naar beneden te brengen. In Amerika wil een overheidstak, het Department of Energy, dit nu centraal aanpakken. De beste wetenschappers onder één dak, en binnen vijf jaar de huidige accutechniek verbeteren met een factor 5. vervijfvoudigen

Samenwerken
Het DoE wil gestalte geven aan een Joint Center for Energy Storage Research. Hierin worden zes laboratoria, vijf universiteiten en drie private bedrijven ondergebracht. Het doel is om een vergevorderde batterijtechniek te ontwikkeling die spoedig door de private sector kan worden overgenomen: in recordtijd van onderzoekslab naar de straat. De sleutel is om nieuwe technieken zo goedkoop mogelijk te kunnen aanbieden. Bij succes kan dit een forse prijsdaling voor elektrische auto’s betekenen.

Volgens DoE-topman Stephen Chu is dit de enige juiste aanpak:

“When you had to deliver the goods very, very quickly, you needed to put the best scientists next to the best engineers across disciplines to get very focused.”

Holistische aanpak
De knappe koppen die onder een dak betere manieren van stroomopslag moeten bewerkstelligen zullen volgens Chu niet op oude voet doorgaan, zoals het verbeteren van bestaande accutechniek. Men moet beginnen met een blanco vel papier waarop nieuwe technieken worden uitgedacht, waarbij het kostenplaatje misschien wel de belangrijkste factor wordt. Pas wanneer nieuwe technieken écht goedkoop worden, zal er massa-adoptie plaatsvinden onder consumenten, zo meent Chu.

Manhattanproject als voorbeeld
Het DoE heeft het Joint Center for Energy Storage Research gebaseerd op het succes van het Manhattanproject in de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden talloze wetenschappers bij elkaar gebracht om in recordtijd een atoombom te ontwikkelen. Een indicatie van de hoeveelheid talent die voor dit project bijeen werd gebracht is het feit dat twintig van de medewerkers aan het project ooit – later of al eerder – een Nobelprijs kregen.

Voor het Amerikaanse project wordt de komende vijf jaar 120 miljoen dollar vrijgemaakt.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Gf9g-Vu26Zo


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.