De Tweede Kamer heeft gisteren toch besloten om de ‘nihilbijtelling’ van elektrische auto’s van tafel te vegen. Ondanks de oproep van EV-voorvechter prins Maurits en autobedrijven die grossieren in elektrische auto’s, zoals Nissan, stemde een meerderheid toch in met het plan de bijtelling te verhogen naar 7 procent.

Eerder werd nog gesproken over het vastleggen van de 0% bijtelling voor de komende vier jaar. Toen dat dreigde te veranderen sprong Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken bij om de Kamerleden van gedachte te doen veranderen. Volgens de minister zou het afschaffen van de regeling niet gerechtvaardigd zijn tegenover de autobranche en bedrijven die al veel investeringen hebben gedaan op basis van het idee dat ze kunnen blijven profiteren van nul procent bijtelling.

Belastingplan 2012
Maar ondanks alle inspanningen van iedereen die de 0% bijtelling graag behouden ziet voor EV’s heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten om dit per 1 januari 2014 omhoog te schroeven naar 7% bijtelling. Het Belastingplan 2012 ziet er als volgt uit:

– ZEV’s (zero-emission vehicles) die in 2012 en 2013 op naam worden gezet blijven profiteren van 0% bijtelling. Verandert de auto van eigenaar, dan geldt de 0% bijtelling nog 5 jaar, te rekenen vanaf 1 juli 2012. Vanaf 2014 verdwijnt dit dus en wordt het 7 procent bijtelling.

– Plug-in hybrides en EV’s die maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten betalen 7% bijtelling vanaf 2014. Dit geldt voor ten minste 5 jaar. Tot die tijd profiteren ze nog even van de nihilbelasting

14% Bijtelling
Vanaf 1 juli 2012 gaat ook de regeling voor auto’s met 14% bijtelling op de schop. Nu ligt de grens nog op 110 gram per kilometer bij een auto op benzine, en 95 gram per kilometer bij een dieselauto. Vanaf 2012 gaat de grens van benzineauto’s echter naar 102 gram/km. Dieselauto’s vallen dan in de categorie wanneer ze niet meer dan 91 gram/km uitstoten.

Vanaf 2015 gaat de grens nog verder omlaag. Dan ligt de maximale CO2-uitstoot voor 14% bijtelling op 82 gram/km, ongeacht de brandstofsoort. Auto’s met een CO2-uitstoot tussen 82 en 110 gram vallen in de 20% bijtelling en daarboven wordt het 25% bijtellingsregime gehandhaafd.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.