Windmolens in Denemarken
Onderzoek wijst uit dat het bijstoken van biomassa in kolencentrales een veel duurdere oplossing is dan het investeren in biowarmte, wind- en zonne-energie.

In opdracht van Natuur & Milieu en Eneco heeft CE Delft onderzoek gedaan naar de kosten die gepaard gaan met het bijstoken van biomassa in kolencentrales. De uitkomst: het bijstoken van biomassa in nieuwe kolencentrales kost 11,4 cent per kWh volgens subsidieregeling (SDE+), terwijl het opwekken van energie door gebruikmaking van windparken op zee slechts 7,3 cent per kWh kost. Daardoor kan het totale verschil oplopen tot een forse 940 miljoen euro.

Daarmee houden de voordelen volgens het onderzoek nog niet op. Een windpark op zee levert drie keer meer banen op en bovendien is de uiteindelijke energierekening voor consumenten een stuk lager. Volgens Natuur & Milieu is het dan ook niet meer dan logisch dat de overheid geen subsidie steekt in het bijstoken van biomassa. Bovendien zou bijstook het sluiten van kolencentrales verhinderen, terwijl de Tweede Kamer daar wel om heeft gevraagd.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.