Tesla Model S P85D
Vooralsnog ziet het ernaar uit dat het binnenkort is afgelopen met het grote subsidiefeest voor EV’s en hybride auto’s.

Zoals bekend worden eigenaren van milieuvriendelijke auto’s nergens zo in de watten gelegd als in Noorwegen. Over het aankoopbedrag hoeft geen belasting of BTW te worden afgedragen en EV/hybride rijders mogen gratis gebruik maken van de oplaadinfrastuctuur en tolwegen.

Gevolg van dit aanmoedigingsbeleid is dat het aantal van 50.000 EV’s in Noorwegen (op een populatie van ruim 5 miljoen mensen) binnenkort gehaald wordt. De afspraak was dat de subsidies bij dat aantal zouden stoppen. Gesproken wordt van een nieuw pakket maatregelen om de aankoop van milieuvriendelijke auto’s te blijven stimuleren, maar dat gaat waarschijnlijk een uitgeklede versie worden van de subsidies die voorheen golden.

In Noorwegen is ruim 18% van de verkochte auto’s een EV of hybride, waarmee de Scandinaviërs binnen Europa de absolute koplopers zijn. Dat het niet alleen maar hosanna is bewijzen de overvolle busbanen waar groen vervoer ook gebruik van mag maken. Bovendien loopt de Noorse overheid een flinke hoeveelheid belastinggelden mis.

Vorig jaar was het overigens de Nissan Leaf die de verkooplijsten wat betreft milieuvriendelijke auto’s aanvoerde, in de eerste twee maanden van dit jaar is het de Volkswagen e-Golf die met de eer strijkt.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hadden ze de bussen ook maar electrisch moeten maken.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.