Sinds Fisker weer te koop staat, wordt er flink geboden op de failliete EV-fabrikant. Wie gaat er me de prijs vandoor? Wordt het Hybrid Tech Holdings, de investeringsgroep onder leiding van miljardair Richard Li, of toch de Chinese auto-onderdelenfabrikant, Wanxiang?

De verkoop van Fisker aan Hybrid Tech Holdings voor 25 miljoen dollar was al bijna rond toen Wanxiang een nieuw bod deed. Ondanks het lagere bedrag vonden schuldeisers de Chinese auto-onderdelenfabrikant een betere partij. Wanxiang belooft namelijk een deel van de schulden over te nemen, de productie van de Karma weer op gang te brengen en een kleine crossover te bouwen op basis van het Atlantic concept.

Hoewel het overgebleven management van Fisker niet blij is met deze ontwikkeling (zij zien Wanxiang als medeverantwoordelijk voor hun faillissement), besloot de federale rechter de veiling open te houden tot februari.

Dit lijkt het begin te zijn van een bidoorlog. Wanxiang verhoogde het bod naar 35,7 miljoen dollar, waarop Hybrid Tech maar liefst 55 miljoen dollar in de schaal gooit; meer dan het dubbele van wat zij eerst voor Fisker wilden betalen.

De Hybrid groep investeert al jaren in Fisker, zelfs toen het bergafwaarts ging en de andere aandeelhouders zich terugtrokken. De bereidheid om diep in de buidel te tasten vloeit voort uit hun geloof in Fiskers technologie en het talent aanwezig in het bedrijf om deze technologie weer nieuw leven in te blazen.

Of Wanxiang over het bod van Hybrid Tech heen durft te gaan is nog niet bekend. Omdat zij ook al Fiskers accufabrikant A123 Systems in handen hebben, lijken zij de betere hoop voor een herstart van de Karma-productie. Zeker na alle publieke en politieke tegenslag zal het moeilijk worden om de Fisker weer op de markt te krijgen, dus alle kleine beetjes helpen.

UPDATE: Andere potentiƫle bieders hebben tot 7 februari de tijd om zich bekend te maken. De veiling staat gepland voor 12 februari.

UPDATE 23-01-2013: De winnaar van de veiling moet van de Amerikaanse overheid (Energy Department) de productie en onderzoek voor Fisker in de Verenigde Staten houden. Dit zal de twee Chinese kanshebbers waarschijnlijk niet dwars zitten.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.