Renault Master ZE van PostNL
Heugelijk nieuws. In Leeuwarden PostNL is begonnen met het bezorgen van de post en pakketten met volledig elektrische bestelwagens. Want waarom dat nog altijd met weinig frisse dieselbussen zou moeten gebeuren is een raadsel waarop nauwelijks nog een antwoord te geven valt.

De gemiddelde bezorgronde is namelijk kort, erg kort. Iedereen winkelt op internet waardoor er maar nauwelijks kilometers gemaakt hoeven te worden, hoe afgeladen vol de bestelbus ook mag zijn. De chauffeur kan dus prima uit de voeten met elke elektrische bestelbus, ook met een Renault Master ZE die een vrij beperkt rijbereik heeft.

Begin volgende maand is de Elfwegentocht in Friesland, een feest waarin het vervoer vrij is van fossiele brandstoffen. Reden genoeg om ook van start te gaan met het elektrisch bezorgen van post en pakketten. Dat gebeurt met voorgenoemde Master, maar ook met een Stint. Een elektrische bakfietsachtige, die staand op een plateau van bescheiden omvang wordt bestuurd. Er wordt een centraal overslagpunt in de stad gebruikt voor de verdeling van de ritten en de bijbehorende goederen. Nog dit jaar wordt er in Leeuwarden geheel elektrisch bezorgd, met uitzondering van buitenformaat pakketten met daarin zaken als wasmachines en tuinsets.

Verder laat PostNL niet na om te vermelden dat de briefpost in Leeuwarden lopend en op de fiets wordt bezorgd. Dit is dus al uitstootvrij. Elders in de provincie rijden de auto’s voor post- en pakketbezorging op groengas. Vanaf 2025 moet er in 25 binnensteden volledig uitstootvrij worden bezorgd. Ook op de Waddeneilanden rijdt PostNL elektrisch.

Beeld: elektrische voertuigen van PostNL, hierboven de Renault Master ZE, onder de Stint

Stint van PostNL


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.