VW Caddy Maxi
Want ze rijden op diesel en hebben geen roetfilter.

Een kwalijke zaak aldus Natuur & Milieu. Het busje is er voor veelgebruikers. Kilometervreters op de snelweg en bezorgers die urenlang aan het werk zijn in binnenstedelijke omgevingen. Daarbij staan bestelauto’s nooit vooraan als het gaat om nieuwe technieken; ze lijken in de eerste plaats goedkoop te moeten zijn. Zaken als roetfilters en AdBlue zijn op het laatst mogelijke moment gangbaar geworden. Bestelauto’s zijn voor ondernemers vrijgesteld van BPM en de wegenbelasting ligt op een laag niveau.

De fiscale stimuli hebben daardoor minder effect dan bij personenauto’s. Het loont de moeite om op het gebaande pad te blijven en te kiezen voor een bestelauto op diesel, omdat bedrijfszekerheid, rijbereik en hoge onderhoudsintervallen nu eenmaal zwaar worden aangeslagen. Alternatieven in de vorm van bestelauto’s die rijden op groengas of elektriciteit bestaan wel degelijk. En zijn er ook veel bedrijven die daarvan gebruik maken, zoals postpakketdienst of andere koeriersbedrijven. Bij elektrisch rijden is het rijbereik vaak geen enkel probleem, bij omgebouwde bestelbussen kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor verschillende batterijgroottes.

Het loont de moeite om na te denken over maatregelen. In Nederland rijden ongeveer 900.000 bestelauto’s rond, die 13 % van de kilometers in het wegverkeer maken. Van de bestelauto’s rijdt 96 % op diesel. Vooral het veelvuldige optrekken en afremmen levert veel fijnstof op. Een aantal steden heeft milieuzones, maar ook die laten bestelauto’s op diesel logischerwijs toe. Er wordt bovendien onderscheid gemaakt op basis van het bouwjaar van het voertuig en niet op de milieuprestaties (bijvoorbeeld de Euro 5-norm). Aan koeriersbedrijven en andere bezorgdiensten zouden eisen kunnen worden gesteld, bijvoorbeeld op het gebied van elektrificatie van het wagenpark of duurzame alternatieven. Momenteel vindt er verandering plaats, maar dat kan best wat sneller.

Praktijkuitstoot naar vervoersmiddel

Praktijkuitstoot naar vervoersmiddel (cijfers CBS)

Afbeelding: @bakkerst op Autojunk


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.