Slimme cruise control van Hyundai
Er gaat niets boven een goed werkende cruise control, die is deze dagen adaptief en tot veel in staat.

Een gewone cruise control, die niets anders doet dan de ingestelde snelheid vasthouden, is niet langer acceptabel. De afstand tot de voorganger in de gaten houden en daarop inspelend afremmen en weer accelereren is wel het minste, beter wordt het als er door richting aangeven zelfstandig van rijbaan wordt gewisseld. De weg naar volledige autonomie van het dagelijkse vervoersmiddel wordt langzaam maar zeker ingezet, reuzensprongen met zevenmijlslaarzen hoeven niet te worden verwacht. Tesla lijkt het verst met zijn Autopilot, maar redt het nog niet om zijn auto’s zelfrijdend te maken.

Ook Hyundai is bezig met autonoom rijden, maar komt voor het zo ver is met iets anders. Een slimme cruise control. Met dank aan kunstmatige intelligentie wordt het rijgedrag van de bestuurder als het ware geïmiteerd bij ingeschakelde cruise control, dat betekent dat de mate van versnelling en vertraging niet wezenlijk verandert, net zo min als de reactiesnelheid. Iemand die rustig rijdt en goed anticipeert vindt zijn gelijke in de cruise control. De afstand tot de voorligger hoeft hoeft niet langer handmatig te worden ingesteld. Ook wordt er rekening gehouden met het soort weg. Agressief wordt het echter niet, want alleen het goede wordt overgenomen. Juist doordat het weggedrag van de eigen auto opvallend vertrouwd is, zou er door de onwennigen vaker gebruik worden gemaakt van de cruise control.

De Smart Cruise Control biedt autonoom rijden op niveau 2,5. Vooral op de snelweg wordt veel werk uit handen genomen. Uiteraard is de fileasssistent eveneens aanwezig. Het is onduidelijk of dit vooral een uiting van eigen kunnen is, of dat deze cruise control binnenkort beschikbaar is op nieuwe auto’s van de Koreaanse autobouwer.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.