De eerste locatie in België is wellicht het begin van veel meer?

Terwijl in Nederland de ev-rijder terecht kan bij ettelijke tientallen locaties van snellaadaanbieder Fastned, houdt het in het buitenland zeker niet over. In België is nu de eerste locatie officieel geopend. Daarvoor moet de stroombehoeftige ev-rijder uitwijken naar kustplaats Oostende.

Bij de plaatselijke luchthaven is een snellaadstation geopend met vier ultra-snelladers met CCS-aansluiting, goed voor een maximaal vermogen van 300 kW. Ook zijn twee Chademo-aansluiting beschikbaar, die maximaal 50 kW leveren. De tijd dat met een Renault ZOE met type 2-aansluiting overal en nergens kon worden opgeladen begint tot het verleden te behoren, zo blijkt maar weer.

De komst van Fastned naar België stemt Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit, tot tevredenheid:

“We willen elektrische voertuigen meer vrijheid geven om elektrisch te rijden en grotere afstanden af te leggen en daarom is er nood aan een gebied dekkend netwerk van laadinfrastructuur en aan snellaadpunten zoals deze hier op de Luchthaven van Oostende. Het kan een stimulans zijn voor particulieren en bedrijven om te kiezen voor zero-emissie voertuigen. In de toekomst zullen er nog snellaadstations van Fastned verschijnen in het straatbeeld. Begin dit jaar heb ik via het Agentschap Wegen en Verkeer namelijk de vergunning verleend aan Fastned voor de bouw van 13 snellaadstations langs Vlaamse autosnelwegen. Zo maken we via gerichte acties verder werk van de vergroening van het wagenpark.”

Het moet blijken op wie de vestiging Oostende van Fastned een grote aantrekkingskracht zal uitoefenen, in ieder geval is het een nogal excentrische locatie. Een soort van eindpunt met zeezicht. Wellicht dat het pleisterplaats van vele lokale (taxi)chauffeurs wordt. Er wordt overigens nog gewacht op de dakbedekking bestaande uit zonnepanelen, vooralsnog ontbreekt beschutting voor de bezoekers.

Bij de bouw is geprofiteerd van EU-subsidie. Het Benefic-project stimuleert de aanleg van laadinfrastructuur, maar ook van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.