Welkom Tesla
18 december 2014 ging de deur van de Ford-fabriek in het Belgische Genk definitief dicht. 4700 mensen verloren hun baan, reken je de toeleveranciers mee, dan zijn het er zelfs dubbel zo veel. Een aantal voormalig Ford-medewerkers proberen nu Tesla over te halen naar Genk te komen.

Om Elon Musk en de zijnen zover te krijgen hebben de Belgen een website gebouwd met de veelzeggende naam Welkom Tesla. Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de site, een manifest en zelfs een lied, aldus de initiatiefnemers op Twitter. Het is maar de vraag of al deze moeite niet voor niets is, Tesla verkoopt dit jaar waarschijnlijk zo’n 30.000 auto’s en zal niet direct verlegen zitten om een fabriek waar in de absolute hoogtijdagen 478.053 auto’s in een jaar van de band rolden. Musk heeft eerder dit jaar al wel verkondigd graag een fabriek in Europa te openen, als toevoeging aan het assemblagecentrum in Tilburg, maar voegde daar gelijk aan toe dit pas te doen als ze in Europa 160.000 Tesla’s kunnen verkopen. Een jaar eerder heeft Musk overigens al eens contact gehad met toenmalig Vlaamse minister-president Kris Peeters over Genk, maar daar is tot op heden niets uit gekomen. Momenteel worden Tesla’s in de Verenigde Staten in elkaar geschroefd, in een voormalige GM- en Toyota-fabriek, die zelf overigens ook een capaciteit heeft van maximaal een half miljoen auto’s per jaar. Tesla zal dus nog flink moeten groeien voordat we onze Zuiderburen enige kans kunnen toedichten.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hoop doet leven!

Het is in ieder geval een goed idee om een poging te wagen. En mits steun van de Belgische, Vlaamse en Limburgse overheid (West-Europese autoindustrie draait nu eenmaal al jaren op subsidie) is het niet onmogelijk. Die overcapaciteit hoeft geen probleem te zijn, beschouw het als reserve voor als Tesla met een klein, betaalbaar model komt, genre Leaf, of Focus, om het bij Ford te houden…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.