Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Alle ins- en outs van de waterstofauto

Heeft de waterstofauto de toekomst? Wij vertellen je alles over de werking van waterstof, voor- en nadelen van een auto op waterstof en de verschillende modellen die momenteel bestaan.

Waterstofauto nexo

Innovatief en uniek: de waterstofauto

Elektrische auto’s zijn steeds populairder aan het worden en de verwachting is dat alle auto’s op vormen van alternatieve brandstof de toekomst hebben. Verschillende fabrikanten brengen dan ook nieuwe modellen op de markt. In dat assortiment bestaat inmiddels ook de categorie waterstofauto’s. Zou de waterstofauto de toekomst hebben, of zijn er te veel haken en ogen? We zoomen er op in.

Een waterstofauto is een volledig elektrische auto. Deze vierwieler wordt door één of zelfs meerdere elektromotoren aangedreven. Met deze elektromotor wordt elektrische energie omgezet in mechanische energie. Met deze mechanische energie is het mogelijk om een werktuig of voertuig aan te drijven. Het grote verschil tussen een ‘gewone’ elektrische auto en een auto op waterstof is de manier waarop de energie die opgewekt is, wordt opgeslagen.

In 2013 bracht Hyundai de eerste auto op waterstof op de commerciële markt. Voordat je overweegt een waterstofauto aan te schaffen, is het van belang op de hoogte te zijn van de beperkingen en voordelen van de verschillende modellen.

Wat is waterstof?

In een waterstofauto vindt een bepaalde chemische reactie plaats. Bij deze reactie komt er energie vrij in de vorm van elektriciteit. Deze elektriciteit zorgt ervoor dat jij je kan verplaatsen met de auto.

Om te begrijpen hoe een waterstofauto precies aan deze energie komt, is het belangrijk om eerst te weten wat waterstof is. Waterstof komt niet voor op aarde. Dit betekent dat productie noodzakelijk is. Waterstof kan worden geproduceerd door water (H20) in zuurstof (O2) en waterstofgas (H2) te splitsen. Dit proces kost veel energie.

Bij een auto die rijdt op waterstof, is er onder de motorkap een zogenoemde brandstofcel aanwezig. In zo’n brandstofcel wordt zuurstof met waterstof gemengd. Het omgekeerde proces vindt dan plaats, waardoor er energie vrijkomt. Op deze energie kan een auto rijden.

Rijden op waterstof
Toyota Mirai

Welke waterstofauto’s zijn er?

Auto’s die rijden op alternatieve brandstof hebben de toekomst. De auto op waterstof krijgt dan ook aandacht van diverse autofabrikanten. Momenteel zijn er twee modellen: de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai.

Hyundai Nexo

De Hyundai Nexo was de eerste waterstofauto op de markt. Los van de waterdamp, vindt er geen uitstoot plaats. De waterstof die niet naar de brandstofcel wordt gestroomd, verlaat de Hyundai Nexo om de lucht te zuiveren.

Toyota Mirai

De brede en lage Toyota Mirai breekt schadelijke stoffen af en zuivert elke tienduizend kilometer hetzelfde volume aan lucht. Deze auto wordt dan ook aangeprezen met de woorden: “Een schonere lucht, overal waar je rijdt.”

Nadelen van de waterstofauto

In het genre van auto’s op andere brandstof dan fossiele brandstoffen, is waterstof maar een kleine categorie. Of waterstof dan ook echt zal doorbreken, is nog de vraag.

In de tank van een auto die rijdt op waterstof gaat ongeveer 5 tot 6 kilogram. Een volle tank kost zo’n 50 tot 60 euro. Hiermee kun je een afstand rijden van gemiddeld 500 kilometer, waardoor de brandstofprijs per kilometer in de buurt ligt van de prijs die je betaalt als je een dieselauto rijdt. De aanschafprijs van een waterstofauto ligt echter wel een stuk hoger, omdat deze nog op kleine schaal gemaakt worden en nog veel ontwikkelingskosten kennen.

Hoewel waterstofauto’s net als batterij-elektrische auto’s geen schadelijke stoffen uitstoten tijdens het rijden, kan het opwekken van de brandstof waterstof wel zorgen voor schadelijke milieu-impact.

Waterstof tanken

De grootste voordelen van de hybride auto

Naast de nadelen van de waterstofauto, zijn er ook een aantal belangrijke voordelen. Naast het groene rijden, zie je deze voordelen vooral terug in het tanken. Een auto op waterstof volledig voltanken kan al in enkele minuten.

Daarnaast ligt de actieradius van de waterstofauto flink hoger dan een benzineauto of batterij-elektrische auto. Met actieradius wordt het aantal kilometers bedoeld dat je kunt rijden op één volledig volgetankte accu.

Waterstofauto vs. elektrische auto

Zoals eerder genoemd is het grote verschil tussen een waterstofauto en een reguliere elektrische auto de manier van energie opslaan. De elektrische auto kan zijn elektriciteit opslaan in een groot accupakket. De waterstofauto haalt daarentegen zijn energie uit waterstof.

Als een waterstofauto waterstof gaat produceren, gaat ongeveer 50 procent van de energie verloren. Er wordt gesproken van een rendement van 30% als we kijken naar de voordelen van rijden op waterstof. Bij een elektrische auto is dit rendement maar liefst 95%.

De waterstof toekomst? Momenteel is de waterstofauto nog vol in ontwikkeling. Alleen Toyota en Hyundai hebben een model uitgebracht. Wat zeker is, is dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst. Of deze ontwikkeling in de autobranche snel zal vlotten, valt voorlopig nog niet te voorspellen.

auto op waterstof

Wat kost een waterstofauto?

Een auto die op water rijdt kopen klinkt als een goede beslissing die veel voordelen met zich meebrengt. In praktijk is dit echter niet per definitie makkelijk te realiseren. De nieuwprijs van een waterstofauto ligt erg hoog. Doordat de auto gemaakt wordt met veel nieuwe technologie, ligt de kostprijs voor de consument erg hoog.

De hoogte van deze fabricagekosten is het grootste probleem rondom de waterstofauto. Dit betekent wel dat het voor fabrikanten prioriteit heeft om deze ontwikkelingskosten te verlagen, zodat waterstofauto’s op termijn aantrekkelijk worden voor een groter publiek.

Daarnaast bieden sommige merken die waterstofauto’s in Nederland verkopen ook de optie om te leasen. Dit kan nog wel eens een goede oplossing zijn voor degenen die hun blik op een waterstofauto gesteld hebben.

Waterstof tanken: hoe werkt dat?

Anders dan bij een elektrische auto vul je een auto die op waterstof rijdt op de ouderwetse manier, gewoon door middel van tanken. Het tanken van een auto op waterstof duurt ongeveer even lang als het tanken van een benzineauto en gaat dus een stuk sneller dan het opladen van een accu van een batterij-elektrische auto.

De brandstof komt echter niet alleen maar met voordelen. Er zijn op dit moment namelijk nog maar weinig plekken waar je een waterstofauto in Nederland kunt tanken. Mede hierdoor is het aantal auto’s op waterstof in ons land nog niet heel groot en moet je wel goed plannen om te voorkomen dat je bij een lange rit met een lege tank langs de weg komt te staan!

auto waterstof

Veelgestelde vragen over waterstofauto’s

Hoe werkt een waterstofauto?

Waterstof komt niet op aarde voor. De brandstof wordt geproduceerd door zuurstof in water en waterstofgas te splitsen. In een waterstofauto vindt een chemische reactie plaats, waarbij energie vrijkomt in dezelfde vorm als elektriciteit. Zo kan een waterstofauto zich verplaatsen.

Wat zijn de voordelen van een waterstofauto?

Een waterstofauto is nog milieuvriendelijker dan een elektrische auto. Naast waterstofdamp vindt er namelijk geen uitstoot plaats. Een waterstofauto heeft een grotere actieradius dan een elektrische auto met batterij en is in enkele minuten volgetankt.

Waarom geen waterstofauto kiezen?

Een waterstofauto brengt naast voordelen ook een aantal nadelen met zich mee. Zo zijn er op dit moment nog niet veel plekken om je waterstofauto te tanken. Daarnaast zijn er nog maar een beperkt aantal modellen op de markt die een hoge aanschafprijs kennen.

Wat is de prijs van een waterstofauto?

De aanschafprijs van een waterstofauto ligt hoog in vergelijking met zowel andere EV’s als benzine- en dieselauto’s. Dit komt vooral doordat de auto’s met veel nieuwe technologie gemaakt worden. Deze hoge fabricage- en ontwikkelingskosten worden op dit moment nog veelal doorberekend naar de consument. Wanneer je de aanschafprijs te hoog vindt, kun je eens kijken naar de mogelijkheden voor het leasen van een waterstofauto.

Welke waterstofauto’s zijn er?

Momenteel zijn er nog maar twee merken die waterstofauto’s produceren. Dit zijn de merken Hyundai en Toyota. Wel zijn verschillende merken bezig met het ontwikkelen van hun eigen waterstofauto. In de toekomst zullen er dus hoogstwaarschijnlijk meer waterstofauto’s op de markt beschikbaar zijn.

Hoeveel waterstofauto’s zijn er in Nederland?

De waterstofauto’s in Nederland zijn op dit moment in opkomst. Hoewel het niet hard gaat met het aantal aangeschafte auto’s op waterstof, ziet de toekomst van dit type auto er veelbelovend uit. Er zijn momenteel meer dan 250 waterstofauto’s te vinden in Nederland, wat dus een stuk lager ligt dan het aantal batterij-elektrische auto’s op de Nederlandse wegen.

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.