Waterstofpaneel
Het grote probleem van waterstof is dat het opwekken ervan nogal wat energie kost. Maar er zijn manieren om duurzamer te werk te gaan.

Waterstof als brandstof van de toekomst? Dat is nog even afwachten. Zeker is dat waterstof aan belang wint. Daarom is het goed om deze nieuwe manier van opwekken is ontwikkeld.

Belgische onderzoekers van de Katholieke Universiteit van Leuven hebben speciale zonnepanelen ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om waterstofgas te maken uit zon en waterdamp. In het begin was de hoeveelheid waterstofgas die geproduceerd kon worden nogal beperkt, maar inmiddels is dat aardig op orde. Het is namelijk mogelijk om 15 % van het zonlicht om te zetten in waterstofgas.

“Over een heel jaar genomen produceert het paneel gemiddeld 250 liter per dag, dat is een wereldrecord. Met 20 van die panelen kan je een jaar zonder elektriciteit of gas van het net leven. Als je er nog eens 20 bijdoet kun je er ook een heel jaar met een auto op waterstof rijden.”, aldus onderzoeker Jan Rongé.

Momenteel is er een praktijktest gaande in de Belgische plaats Oud-Heverlee. Of de panelen geschikt zijn voor massaproductie zal de tijd moeten uitwijzen. Toyota heeft eerder al interesse getoond en heeft een prototype van de Belgische onderzoekers overgenomen. Want ook Toyota is bezig met het winnen van waterstof uit lucht.

Beeld: detail waterstofpaneel, via videofragment VRT


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.