Het is heel eenvoudig, de elektrische auto wordt pas echt een daverend succes als de laadpunten talrijk en altijd beschikbaar zijn.

Een bont gezelschap van belangenverenigingen roept de EU op om ambitieuze doelen te stellen. Veel laadpunten moeten er komen, volgens de European Automobile Manufacturers Association (ACEA), Transport & Environment (T&E) en de European Consumer Organisation (BEUC). Ook de autoproducenten staan dus achter de plannen, halsstarrigheid om elektrisch rijden tegen te houden is er niet.

Het is de bedoeling dat in 2024 in totaal 1.000.000 publiek toegankelijke laadpunten beschikbaar zullen zijn, terwijl voor het jaar 2030 liefst 3.000.000 publiek toegankelijke laadpunten worden voorzien. Om te bepalen welke aantallen aan welk land worden toebedeeld, is een ingewikkelde rekensom opgesteld die uitgaat van het (relatieve) aantal verkochte auto’s, het aandeel elektrische auto’s en mate waarin wordt beschikt over priv√©laadpunten.

Vanzelfsprekend blijkt hieruit dat mensen die niet op eigen terrein kunnen opladen de aandacht krijgen die ze verdienen. Op termijn gaat iedereen elektrisch rijden, ook degenen die hun auto langs de straat parkeren. Er worden zowel publieke laadpunten als snelladers gepland. Het is de bedoeling dat ook in een stedelijke omgeving (meer) snelladers en ultra-snelladers worden geplaatst. Langs de belangrijkste snelwegen, aangeduid als Trans-European Transport Network (TEN-T) moet iedere vijftig kilometer een snellaadmogelijkheid worden geboden. Het is te hopen dat ook eindelijk werk wordt gemaakt van deugdelijke bebording, die aangeeft waar langs de snelweg de eerstvolgende snellader is te vinden.

Als dit grote project met goed gevolg wordt uitgevoerd, zou het wel eens een belangrijke bijdrage kunnen zijn aan de acceptatie van de elektrische auto.

Het is ook de bedoeling dat in 2029 in Europa 1.000 waterstoftankstations zijn.

Beeld: Porsche Taycan bij een ultra-snellader van Ionity


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.