Arthur Kay, Bio-bean
Arthur Kay, de 23-jarige oprichter van het Britse start-up bedrijf Bio-bean, heeft de Postcode Lottery Green Challenge van 2014 gewonnen. Hij ontving 500.000 euro om zijn groene bedrijfsplan te realiseren.

Het bedrijfje gebruikt een gepatenteerd proces om afgedankte koffieprut te veranderen in biobrandstofproducten, zoals biodiesel en biomassakorrels, om gebouwen en transportsystemen van energie te voorzien. Met het prijzengeld wil Kay de productie opschalen naar andere locaties in het Verenigd Koninkrijk en internationaal. Het geld helpt ook om nieuwe technologieën en producten te ontwikkelen, om de marktpositie van Bio-bean te verstevigen.

Bio-bean moest het in de finale opnemen tegen vier andere start-ups: de Nederlandse Bluerise en One Nights Tent, Turbosail uit Frankrijk en het Vietnamese Fargreen. De tweede plaats van 200.000 euro ging naar laatstgenoemde, een bedrijfje dat samenwerkt met lokale rijstboeren om het rijststro te gebruiken in de teelt van paddenstoelen in plaats van nutteloze verbranding. Hiermee stopt Fargreen de uitstoot van broeikasgassen en helpt de boeren hun inkomen met 50 procent te verhogen.

Sinds 2007 daagt de Nederlandse Postcodeloterij mensen van over de hele wereld uit om mee te doen aan de competitie door duurzame, creatieve, innovatieve producten en diensten in te sturen die bijdragen aan een reductie van de CO2-uitstoot. Dit jaar heeft de Green Challenge maar liefst 324 inschrijvingen uit 57 landen gekregen.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.