Opladen
De verzekering van de elektrische auto is door verschillende factoren gemiddeld fors duurder dan de traditionele auto.

Dit blijkt uit een onderzoek van verzekeringvergelijk.nl. De PvdA wil dat er per 2026 alleen nog maar elektrische auto’s op de Nederlandse snelweg rijden. Volgens Opel is dit onhaalbaar, maar uit de stelling van de PvdA blijkt dat de politiek de elektrische auto naar voren gaat schuiven. Met accijnzen en bijtellingen heeft de politiek grote invloed op de snelheid van de opmars van de elektrische auto.

Bij het verzekeren van een elektrische auto spelen twee premieverhogende factoren een grote rol. Ten eerste de hoge aanschafprijs van deze auto’s. In vergelijking met de traditionele auto’s zijn de elektrische auto’s fors duurder. Het tweede punt is het gewicht. Om zo goed en zo lang mogelijk te presteren hebben elektrische auto’s veel (zware) accu’s aan boord. De technieken worden hierin steeds beter. De accu’s worden steeds productiever, en op termijn zullen deze auto’s lichter worden, maar het gewicht is nu nog een groot nadeel voor de autoverzekering.

De website vergeleek de Tesla 70D met de Audi A6 en de Renault ZOE met de Peugeot 108. Voor de berekening werd uitgegaan van het instapmodel en het volgende profiel:
– Er wordt maximaal 15.000 km per jaar met de auto gereden
– WA/casco verzekering
– Bestuurder is 44 jaar oud
– 10 schadevrije jaren
– Het gemiddelde van de drie goedkoopste autoverzekeringen

Op de website van Tesla begint het instapmodel met een prijs van 70.483 euro en de Audi A6 met 48.420 euro. De Tesla moet 77,16 euro per maand kosten. De Audi 54,24 euro per maand. Hiermee is de Model S 42 procent duurder in de verzekering.

De Renault is verkrijgbaar vanaf 20.990 euro. De Peugeot kun je kopen vanaf 10.750 euro. De Zoe kost 28,81 euro per maand. De Peugeot 20,49 euro. De Renault is 41 procent duurder in de verzekering.

Verzekeraars bieden steeds vaker speciale verzekeringen aan voor elektrische en hybride voertuigen vanwege de toenemende populariteit. Het zal een kwestie van tijd zijn dat deze verschillen in premie kleiner worden, maar met de huidige generatie elektrische auto’s zul je als consument een afweging moeten maken tussen alle voordelen van elektrisch rijden en de hogere verzekeringspremie.

Aangezien de verschillen onderling enorm zijn, is het verstandig een goede vergelijking te maken om zo te zien of je kunt besparen op de kosten van je autoverzekering. Een vergelijkingssite als Geld.nl helpt je hierbij.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gewoon ter informatie:
In België is dit niet van toepassing. Mijn nieuwe (elektrische) wagen kost 2x zoveel als mijn huidige wagen en heeft bijna 3x zoveel vermogen. Aangezien ik <30jaar ben had ik een pijnlijk hoge premie verwacht. Toch kost de verzekering voor de elektrische wagen aanzienlijk minder. Daarnaast is de verzekering zelfs uitgebreider…

De online simulaties zijn duur, maar als je offertes gaat aanvragen bij makelaar, bank,…krijg je toch andere cijfers te zien.

@stanny: eens, ik betaal voor mijn Tesla flink minder dan mijn vader voor een goedkopere auto. Reden… Ze zijn flink minder diefstal gevoelig. Ik geloof dat de eerste Tesla in Nederland en België nog moet worden gestolen.

Tsja, zo kan ik ook een onderzoek doen. Vergelijk om te beginnen de Tesla model s met een Audi a7 of a8. De model s is namelijk fors groter dan de a6. Of pak dan in ieder geval een s6, dan heb je een wagen met vergelijkbare prestaties.
En voor de Zoë moet je volgens mij de vergelijking maken met een clio of een 20x,niet met een 10x.

Wat een raar verhaal. Je neemt een aantal willekeurige variabelen en doet een vergelijking. Het grappige is dat een Tesla verzekering in Nederland ook voor een standaard bedrag wordt verkocht, ongeacht schadevrije jaren of leeftijd.

Verder begint het verhaal over de PvdA die elektrisch rijden wil stimuleren? Wat is de relevantie met de rest? Om nog maar te zwijgen van het feit dat Opel zegt dat het niet kan. Tuurlijk….

Komop Groen7, dat kan beter!

@redevries: Dat is om je via “alleen nog maar” naar AB te lokken…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.