1000e instapper project a15
In een half jaar tijd deelden 35 testrijders, van Rotterdam tot Nijmegen, de elektrische auto’s van Project A15 met zoveel mogelijk collega’s, vrienden én onbekenden.

Mensen die elektrisch rijden hebben geproefd, zijn snel verslaafd. 80 procent die een elektrische testrit heeft gemaakt wil overstappen, zo wijst onderzoek uit Engeland onder 350 overstappers uit. Het doel van de testrijdersactie van Project A15 is om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe leuk en prettig elektrisch rijden is.

Autodelen is enorm populair, bleek uit onlangs verschenen onderzoek van TNS-NIPO. Meer dan 11.000 deelauto’s telt Nederland inmiddels, een stijging van 113% ten opzichte van 2013. Natuur & Milieu loopt voorop in deze trend en doet mee met elektrische auto’s. Dubbel duurzaam dus.

De testrijders zijn een zeer divers gezelschap. De gemeentes Arnhem en Nijmegen zijn twee van de ’testrijders’: zij delen de Nissan LEAF met ambtenaren, wethouders en burgemeester. Ook bedrijvenparken, een biologisch landbouwbedrijf, ondernemers en particulieren maken deel uit van het testrijdersteam. Eén ding hebben alle testrijders gemeen: ze delen hun elektrische auto graag met anderen.

“Elektrisch rijden levert schonere lucht op en minder geluidsoverlast. Iedereen profiteert dus van elektrisch rijden. Daarnaast zorgt autodelen voor minder auto’s op de weg. Een winst voor de stad dus”, aldus Henk Kok, wethouder van Arnhem. Floris Schoonderbeek, de testrijder die zijn Nissan LEAF aan de 1000ste instapper verhuurt: “Mijn LEAF wordt goed gedeeld. Er zijn nu al drie huurders die afzien een eigen auto.”

De testrijders bepalen zelf de verhuurprijs van hun auto. Onderlinge concurrentie leidt tot een aantrekkelijke prijs. Geïnteresseerde huurders vinden de 35 testrijders en de locaties van de auto’s op projecta15.nl/testrijders. De huurder kiest een testrijder, reserveert via de button bij SnappCar en rijden maar.

“Veel mensen willen wel eens rijden in de auto van morgen. Geld verdienen aan schoner, stiller en zuiniger rijden, dat is het perspectief van de ProjectA15 testrijders. Iedereen die het probeert is om”, aldus Maarten van Biezen, hoofd Mobiliteit bij Natuur & Milieu.

Natuur & Milieu is samen met Project A15 initiatiefnemer van de testrijdersactie. Project A15 wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Project A15 heeft tot doel om in 2015 40.000 mensen in elektrische deelauto’s te laten rijden, op stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen uit het gebied rondom de A15. Het project Testrijders is mede mogelijk gemaakt door SnappCar, Nissan, Lease2Move, Leaseplan, Bochane en VKV-Groep.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.