Autonome Leaf in Playmobil-setting
Het gaat wat ver om te stellen dat het vele geld dat momenteel in autonoom rijden wordt gestoken weggegooid geld is. Maar zou allemaal veel goedkoper moeten kunnen, de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

Alles en iedereen is ermee bezig, autonoom rijden. Het komt dus goed uit wanneer er heel veel minder geld in gestoken hoeft te worden dan iedereen voor mogelijk houdt. Bij MCity, een onderzoeksinstituut van de universiteit van Michigan (VS), zien ze dat waarheid worden. Wordt de strijd met Tesla’s Autopilot massaal aangegaan en vindt iedere auto binnenkort zelf zijn weg?

“Zelfs de meest geavanceerde en grootschalige inspanningen om autonome voertuigen te testen zijn bij lange na niet voldoende om grondig te testen”, aldus directeur van MCity en professor mechanical engineering Huei Peng. Het antwoord luidt niet automatisch nog meer testen. Integendeel. Er is gekozen voor het analyseren van 40 miljoen autonoom afgelegde kilometers. Dat is zinvol omdat vrijwel alle kilometers probleemloos worden afgelegd.

Als het echter mis dreigt te gaan, dan gaat het vaak ook goed mis. Het zijn domme acties van menselijke bestuurders die de zelfrijdende auto op de proef stellen. Want wie kent dat nu niet? Een moment van zwakte en onoplettendheid, na bijvoorbeeld een lange werkdag. Het maken van een onbesuisde manoeuvre, of de situatie verkeerd inschatten. De zelfrijdende auto loopt het meeste risico wanneer een gewone auto gevolgd wordt, of wanneer er een gewone auto voor de zelfrijdende auto invoegt. Dat zou in Nederland zo ongeveer altijd zijn.

De mens is het grootste gevaar voor de zelfrijdende auto. Dat is het uitgangspunt van de computersimulaties, daarin vinden even willekeurige als onverwachte plaats. Het vertrouwen op de computer is in dit geval gunstig voor de hoeveelheid af te leggen kilometers op de weg. Dat zou wel eens gedecimeerd kunnen worden, wat de ontwikkeling van de autonome auto ineens stukken goedkoper maakt.

Eerder berichtten we overigens al over een andere goedkope manier van autonoom rijden. Dat bericht vind je HIER. (Via: gas2.org)


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.