Door Nissan ook wel aangeduid als Grand Drive. De benaming lijkt een schromelijke overdrijving van de werkelijkheid te zijn, maar er is geen menselijk ingrijpen aan te pas gekomen.

Al jarenlang wordt door Nissan werk gemaakt van autonoom rijden, de Japanse autobouwer is hierin bepaald niet uniek. Inmiddels is het moment aangebroken dat zelfrijdende auto met enig vertrouwen op de openbare weg wordt losgelaten. Nog altijd met een bestuurder op de gebruikelijke plek, om in te kunnen grijpen als dat nodig is.

Maar niets van dat al. Een afstand van 370 kilometer (230 mijl) is zonder enig menselijk ingrijpen afgelegd, wat pretentieus wordt deze rit door Nissan aangeduid als Grand Drive. Hoewel niet alleen de snelweg is opgezocht; provinciale weg, rotondes en onoverzichtelijke kruisingen zijn niet gemeden. De rit is afgelegd met meerdere testauto’s, waaronder enige Nissan Leaf’s van de vorige generatie. Het gaat om niet-standaard voertuigen, die met behulp van gps, een radar, LIDAR-radar en camera’s de omgeving scannen.

Het project wordt mede gesteund door de Britse overheid. Negen organisaties hebben het consortium HumanDrive opgericht en in totaal £ 13,5 miljoen (€ 16 miljoen) in deze exercitie gestoken.

Eén van de hoofddoelen is het zo goed mogelijk nabootsen van menselijk rijgedrag. Een vertrouwenwekkend rijgedrag is meer dan gewenst en lijkt zelfs een bittere noodzaak voor de acceptatie van de zelfrijdende auto.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.