file
Een studie van ECN trekt dezelfde conclusie als Milieudefensie: ook automobilisten ademen ongezonde lucht in op drukke verkeerswegen.

Zoals in onderstaande grafieken van ECN te zien is, zijn voor NO2 de niveaus in een voertuig van dezelfde orde als buiten. In het geval van fijnstof weliswaar lager, maar nog steeds verhoogd ten opzichte van de achtergrond (de omgeving rondom de stad en rustige buitenwijken).

De mate van ventileren blijkt er niet erg toe te doen. Alleen bij recirculatie van de binnenlucht nemen de aantallen beduidend af (volgens verwachting). Het blijkt dat de filters die nu in een auto gebruikt worden, voornamelijk deeltjes tegenhouden en geen gassen.

De conclusie is dat de blootstelling aan fijnstof en NO2 aanzienlijk is; dit is met name van belang voor de gezondheid van personen die langdurig rijden, zoals beroepschauffeurs. Het onderzoek wordt dit jaar vervolgd.

fijnstof en NO2


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dit verbaasd mij niks. Als ik over de snelweg rijd gaan alle ramen en ventilatie dicht. Maxime Verhagen niet. Hij vind het lekker.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.