De kans dat uw Toyota Prius wordt gestolen is bijzonder klein. Amerikaans onderzoek wijst uit dat dieven de Prius, in vergelijking met auto’s van dezelfde leeftijd, opvallend vaak links laten liggen.

1 op 606
In de VS werd een op de 606 Prii die tussen 2008 en 2010 werden geproduceerd minstens één keer gestolen. Een eind onder het landelijke gemiddelde. Dat staat namelijk op 1 op 78 auto’s, als men dezelfde bouwjaren hanteert. John Abounader, topman bij de International Association of Auto Theft Investigators, heeft daar wel een verklaring voor:

“Het is een unieke auto. De onderdelen passen op niets anders. Bij een Camry bijvoorbeeld, kan de motor nog uitgewisseld worden tussen verschillende modellen. In de Prius is de motor compleet anders omdat het een hybride betreft.”

Kleine markt
Autodieven hebben het simpelweg minder op de Prius gemunt omdat de hybridemarkt nog klein is, en daarmee oninteressant voor het gestolen auto-circuit. Pas vanaf 2000 kwam de verkoop in Europa en de Verenigde Staten op gang. Ter vergelijking: de meest gestolen auto in 2011 in Amerika is de Honda Accord uit 1994, een enorm volumemodel.

Mocht een Amerikaanse Prius toch onverhoopt gestolen worden, dan is de kans wel 96,7 procent dat hij weer teruggevonden wordt.

Matige diefstalinteresse voor de Prius in Nederland
Uit de cijfers van STAVC (Stichting Aanpak Voeruitgcriminaliteit) blijkt dat er vorig jaar 44 Prii werden ontvreemd. Een stuk minder dan bijvoorbeeld een Volkswagen Golf (1877), Seat Leon (255 keer) of de Renault Mégane (150 keer).


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.