De Technische Universiteit Eindhoven heeft een manier gevonden die het auto rijden zo’n 30 procent zuiniger zou maken. Op het eerste oog geen baanbrekende revolutie, maar de stalen schijf van 10 kilo die de energie die normaal verloren gaat bij het afremmen opvangt en in beweging brengt wanneer nodig hoeft niet veel te kosten volgens de TU/e.

Het Belgische bedrijf Punch Powertrain hoopt er vooral op de Chinese markt honderdduizenden van te gaan verkopen. TU/e-onderzoeker ir. Koos van Berkel slaagde er deze maand in om het systeem zo af te stellen dat het mogelijk is om comfortabel weg te rijden met de enorme kracht uit het vliegwiel. Daarmee is de belangrijkste stap op weg naar productie genomen.

Bij ritjes in de stad levert dit een brandstofbesparing op van 30 procent ten opzichte van gangbare auto’s. Bij gemiddeld weggebruik is de besparing 15-20 procent. De meerprijs van de techniek ligt rond de duizend euro, vijf keer zo goedkoop als een vergelijkbaar concept dat werkt op batterijen.

Comfortabel optrekken
Een cruciaal aspect is de techniek om het grote vermogen in het vliegwiel soepel weer af te geven aan de auto. De koppeling en de continu-variabele versnellingsbak moeten hiervoor optimaal afgestemd zijn. Van Berkel heeft deze maand de regeltechniek op een testbank zover gekregen dat comfortabel optrekken mogelijk is. “Hiermee kunnen we zeggen dat het werkt”, aldus de onderzoeker.

Pavol Bauer, universitair hoofddocent elektrische vermogensconversie van de TU Delft, is enthousiast over het concept. ‘Al moet je bij vliegwielen altijd goed letten op de veiligheid’, zegt Bauer in de Volksrant, die niet direct betrokken is bij het Eindhovense onderzoek. ‘Als zo’n grote draaiende schijf losraakt, is de schade niet te overzien.’


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Leuk bericht, zeker ook omdat dit uit eigen land komt.
Zijn er techneuten die kunnen uitleggen hoe dit systeem zich verhoud tot Flybrid systems? http://www.flybridsystems.com/Roadcar.html

En de schade is ook niet te overzien als een zuiger losraakt. Of een koppelingsplaat. Beetje vreemde opmerking dus, van dat gevaar bij losraken.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.