Al sinds augustus was Audi in het merkenklassement van het FIA wereldkampioenschap lange-afstandsracen (WEC) niet meer in te halen. Naast de constructeurstitel is nu ook het kampioenschap bij de rijders voor Audi.

R18 e-tron
De derde plaats tijdens de seizoensfinale op het Grand Prix-circuit van Sjanghai was voor Audi-rijders Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Treluyer voldoende om de kampioenstitel veilig te stellen. Daarmee zorgden zij voor de bekroning van een succesvol debuutseizoen voor de Audi R18 e-tron quattro, de eerste raceauto van Audi met hybride-technologie.

Audi drukte niet alleen door het winnen van de beide titels een duidelijke stempel op het eerste seizoen van het nieuwe WK lange-afstandsracen. Vijf keer stond er ook een Audi op de eerste startplaats en Audi won in totaal vijf van de acht wedstrijden, waaronder de 24 Uur van Le Mans. Bij de Franse klassieker was het de elfde overwinning voor Audi en de eerste zege met een hybride-sportwagen.

Duelleren met Toyota
De tweede helft van het seizoen werd gekenmerkt door een intensief duel met Toyota, dat eveneens gebruik maakt van een hybride-auto, en de seizoensfinale in Sjanghai vormde daarop geen uitzondering. Tijdens de Chinese WK-ronde eindigden coureurs Fässler, Lotterer en Treluyer met de Audi R18 e-tron quattro met het startnummer 1 als derde, waarmee ze met een voorsprong van 13,5 punten de kampioenstitel veroverden. In totaal behaalde dit trio gedurende het seizoen drie overwinningen.

Kinetische energie
Bij de Audi R18 e-tron quattro wordt kinetische energie op de vooras tijdens het remmen teruggewonnen als bewegingsenergie. Deze wordt elektrisch opgeslagen in het vliegwiel, zodat er bij het accelereren weer een beroep op kan worden gedaan. De ruim 375 kW (510 pk) sterke V6 TDI-motor drijft de achterwielen aan. Beide systemen vormen gezamenlijk het aandrijvingsconcept e-tron quattro als ‘nieuwe’ vorm van vierwielaandrijving.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.