Zoals aangekondigd heeft Audi het doek getrokken van de dieselhybride die onder meer zal deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans.

Met de nieuwe Audi R18 e-tron quattro (rechts op de foto) keert er nu voor het eerst weer een Audi-wedstrijdauto met vier aangedreven wielen terug op de circuits. Dankzij deze sportwagen volgens het LMP1 (Le Mans-Prototype)-reglement vervult Audi in zijn ruim 30-jarige autosporthistorie opnieuw een soort pioniersrol, want als eerste fabrikant in de historie zal Audi een dieselhybride inzetten tijdens de 24 Uur van Le Mans. “De eerste testresultaten zijn veelbelovend en we zijn erg benieuwd, hoe deze nieuwe technologie het in combinatie met onze lichtgewicht constructie het op het circuit in Le Mans zal doen”, aldus Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich.

Het reglement voor Le Mans-prototypes biedt sinds enige tijd mogelijkheden voor nieuwe, milieuvriendelijke technologieën. Ook Toyota maakt daar handig gebruik van. Het reglement biedt daarbij niet alleen mogelijkheden voor nieuwe aandrijvingsvormen en herwinning van energie, maar staat voor het eerst ook de toepassing van vierwielaandrijving bij een Le Mans-prototype toe. Deze twee technologieën vormen samen een nieuwe vorm van aandrijving: e-tron quattro. Deze aandrijving heeft volgens Audi een verbinding met serieproducten: de eerste testauto’s met de elektrische vierwielaandrijving e-tron quattro voor mogelijke serieproductie zijn al in gebruik.

Kinetische energie
Bij de Audi R18 e-tron quattro wordt kinetische energie op de vooras tijdens het remmen teruggewonnen als bewegingsenergie. Deze wordt elektrisch opgeslagen in het vliegwiel, zodat er bij het accelereren weer een beroep op kan worden gedaan. De ruim 375 kW (510 pk) sterke V6 TDI-motor drijft de achterwielen aan. Beide systemen vormen gezamenlijk het aandrijvingsconcept e-tron quattro als ‘nieuwe’ vorm van vierwielaandrijving.

Bekijk de video van de R18 e-tron quattro op Autojunk.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.