De naam blijft, maar de technologie is volledig nieuw.

In het 2014 seizoen streeft Audi naar de overwinning in het FIA World Endurance Championship (WEC) en de 24 uur van Le Mans met een Le Mans prototype dat van de grond af is opgebouwd. De 2014 Audi R18 e-tron quattro is de meest complexe raceauto uit de stallen van Audi ooit.

Op het eerste gezicht lijkt de wagen een doorontwikkeling op de winnende auto van de afgelopen twee jaar, maar door het nieuwe LMP1 reglement dat in 2014 van kracht gaat heeft Audi Sport elk onderdeel opnieuw moeten ontwikkelen. Dr. Wolfgang Ullrich, hoofd van Audi Motorsport, legt uit:

De volgende Audi R18 e-tron quattro vertegenwoordigt een compleet nieuwe generatie van Le Mans prototypes. Het LMP1 reglement is fundamenteel veranderd om even snelle rondetijden neer te zetten als in het verleden, maar tegen een lager energieverbruik. Meer maken uit minder is een vooruitstrevende aanpak.

In plaats van vermogen wordt er nu een limiet gesteld op het verbruik. In het nieuwe technische reglement worden andere eisen gesteld aan de aandrijflijn, afmetingen, veiligheid en aerodynamica. Met de nieuwe R18 volgt Audi sport hetzelfde concept als voorbijgegane jaren, maar introduceerden innovatieve oplossingen en een extra hybride systeem. Zo werd de V6 TDI middenmotor voor de aandrijving van de achterwielen verder ontwikkeld, krijgt de wagen een hybride systeem op de vooras (Energy Recovery System Kinetic, een systeem op kinetische energie op te slaan), een geoptimaliseerd vliegwiel-energie-opslagsysteem, een hybride systeem met elektrische turbocharger in de verbrandingsmotor (Energy Recovery System Heat, een systeem dat warmte omzet in energie en dit opslaat), en uiteraard verbeterde aerodynamica en veiligheid.

De basiselementen van de Audi R18 e-tron quattro’s nieuwe configuratie werden in 2012 al gedefinieerd en gedesigned. De nieuwe LMP1-wagen zag het levenslicht in de herfst van 2013 en doorstond de eerste tests op het circuit.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dat zal wel weer voor een overwinning zorgen..

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.