Audi Smart Energy Network
Zoveel mogelijk energie zinvol gebruiken, dat is het doel.

Hernieuwbare energie is mooi, het wordt natuurlijk alleen maar beter als het ook daadwerkelijk is op te slaan en zinvol te gebruiken. Daarvoor is Audi de samenwerking aangegaan met Amapard, een startup uit het Zwitserse Zürich. Met Audi Smart Energy Network vormen auto, huis en energieleverancier een slim netwerk. Het systeem bestaat uit zonnepanelen en thuisbatterijen. Afhankelijk van de energiebehoefte wordt de opgewekte energie verdeeld tussen auto, het huishouden en het verwarmingssysteem.

Ook is er contact met het elektriciteitsnet. Dat is nuttig, want het maakt balanceren mogelijk. Het compenseren van onregelmatigheden op het stroomnet, door bijvoorbeeld energie op te slaan in de thuisbatterijen. Een proef is van start gegaan in Ingolstadt en Zürich.

“Wij kijken naar elektrische mobiliteit tegen de achtergrond van een energievoorziening die in toenemende mate is gebaseerd op duurzame bronnen. We spelen een voortrekkersrol op de balancing-power-markt. In het kader van het pilotproject is het mogelijk dat individuele leveranciers energie aan het netwerk toevoegen. Voor het eerst kunnen dat ook huishoudens zijn. Dit zorgt voor een betere balans in het elektriciteitsnet”, aldus Hagen Seiffert, hoofd Duurzame Product Concepten bij Audi, over dit project.

In Nederland heeft ElaadNL een proef gehouden met balanceren, NewMotion heeft enkele vehicle to grid-laadstations, die energie kunnen leveren aan het stroomnet.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.