Audi e diesel
Het merk met de ringen zet een nieuwe stap op weg naar CO2-neutrale brandstoffen.

Bij wijze van pilot is de fabriek in Dresden begonnen met de productie van synthetische brandstof, genaamd Audi e diesel. Om te bewijzen dat het goedje gewoon in hedendaagse auto’s kan worden gebruikt, heeft een Duitse minister vijf liter van het spul in de tank van haar A8 3.0 TDI gegooid.

Voor de productie van e diesel wordt CO2 gebruikt, uiteraard met behulp van groene energie. Naast CO2 zijn water en lucht de enige bestanddelen die nodig zijn voor het maken van de synthetische brandstof. Mede daarom ziet Audi hun vondst als een belangrijk aanvulling voor elektrisch aangedreven auto’s.

Het productieproces werkt als volgt. Water wordt verwarmd waarna de stoom wordt gesplitst in zuurstof en waterstof, met behulp van elektrolyse. Vervolgens reageert de waterstof met de CO2, waarbij een vloeistof vrij komt die ‘blue crude’ wordt genoemd. Dit goedje kan vervolgens net als conventionele aardolie worden geraffineerd, waarbij onder andere e diesel wordt gewonnen.

Volgens de planning produceert de fabriek de komende maanden ruim 3.000 liter diesel. Overigens produceerde Audi al e-gas (synthetische methaan), waarmee eigenaren van de Audi A3 Sportback g-tron hun auto af kunnen tanken.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.