Door een samenwerking met groengasexploitant CNG Net rijdt elke Audi A3 g-tron in 2014 op groengas, ongeacht bij welk tankstation er wordt getankt door middel van groengascertificaten. Hierdoor is de CO2-voetafdruk van deze auto 72 procent minder dan bij andere auto’s.

Audi ontwikkelde de nieuwe A3 sportback g-tron met een motor die volledig is aangepast aan het gebruik van Compressed Natural Gas (CNG). De auto is hierdoor geschikt om te rijden op aardgas of groengas. Door samen te werken met CNG Net, heeft Audi middels Groengas-certificaten gewaarborgd dat alle Audi A3 sportback g-trons in 2014 groengas tanken. Het maakt hierbij niet uit bij welk tankstation ze tanken. Antwan van Echtelt, manager bij CNG Net:

Voor elke kilogram Groengas die wij leveren staat er een kilogram Nederlands geproduceerd Groengas tegenover. Deze balans wordt mede bewaakt door Vertogas. Daarmee verzekeren wij dat de Audi A3 g-tron rijdt op Groengas en dat er geen CO2 wordt gereduceerd door bijvoorbeeld CO2-compensatieprojecten.

Groengas

CNG Net is ook zelf actief in de productie van Groengas. Groengas is een hernieuwbare brandstof, die kan worden geproduceerd uit bijvoorbeeld gft-afval, snoeiafval, koeienmest of slib. Hierdoor is rijden op Groengas een duurzaam alternatief voor rijden op diesel, benzine of aardgas. Bij rijden op groengas is de daadwerkelijke CO2-uitstoot ongeveer 72 procent lager dan bij het gebruik van aardgas. Daarbij is de uitstoot van fijnstof en stikstof bijna 90 procent lager dan Euro6 dieselmodellen. Van Echtelt:

Daarnaast is Groengas erg zuinig in gebruik. De brandstofkosten bedragen zo’n 4 euro per 100 kilometer. Dit betekent nog minder vervuiling en natuurlijk een gunstig kostenplaatje voor de berijder.

Voordeel

Behalve dat Groengas relatief weinig kost, is de Audi A3 sportback g-tron erg zuinig in gebruik. Gemiddeld wordt er 3,6 kg CNG per 100 km verbruikt. De daarmee corresponderende CO2-uitstoot van 88 gram per kilometer betekent een indeling in de 14 procent categorie van de fiscale bijtelling bij zakelijke inzet. Daarnaast kunnen klanten in aanmerking komen voor landelijke en fiscale subsidies voor rijden op Groengas. Daarbij is het tarief voor de motorrijtuigenbelasting voor CNG-auto’s aanzienlijk lager dan dat van vergelijkbare dieselmodellen.


Meer lezen over: , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.