Samen met Greenwheels presenteert Audi het eerste corporate shared fleet-programma van Nederland. Dat betekent dat werknemers van aangesloten bedrijven op de Zuidas van Amsterdam voor zakelijke ritten gebruik kunnen maken van één van de zes Audi’s A1.

Audi shared fleet is vandaag gepresenteerd in het bijzijn van minister Schultz van Haegen. De minister is blij met het initiatief. Het sluit goed aan op haar beleid om verkeer uit de spits van de weg te houden: ‘Het begint klein, maar het is een heel groots idee voor de toekomst. Het sluit aan bij het programma Beter Benutten waarbij we kijken hoe we verkeer beter over de dag kunnen verdelen, om zo drukte tijdens de spits te verminderen.’

Bij het shared fleet-programma op de Amsterdamse Zuidas staan in eerste instantie zes Audi’s A1 in Admired-uitvoering klaar. Deze zijn bedoeld voor zakelijke ritten. Door deze opzet zijn werknemers van aangesloten bedrijven op de Zuidas in staat om met het openbaar vervoer naar het werk te komen en voor (incidentele) zakelijke afspraken buiten de deur gebruik te maken van één van de Audi’s. Dit heeft verschillende voordelen: meer mensen kunnen met het OV naar de Zuidas komen. Dit scheelt drukte op de weg én in parkeergarages en op deze manier wordt de CO2-uitstoot beperkt.

Van idee tot uitvoering
De wens voor het corporate shared fleet-programma is geboren op de Zuidas zelf: de Green Business Club Zuidas is initiatiefnemer. Deze organisatie heeft enkele jaren geleden de handen ineengeslagen met het WTC, belangenorganisatie Hello Zuidas en ‘bereikbaarheidsmakelaar’ Verkeer Advies. Deze organisaties streven samen twee belangrijke doelen na: de Zuidas bereikbaar houden, ook bij de groei die er plaatsvindt en het verminderen van de CO2-uitstoot. Om deze doelen goed en adequaat te kunnen invullen, was er al snel consensus over de aanpak door middel van een ‘shared fleet-plan’. Diverse partijen hebben daarvoor een aanbieding gedaan. Het plan van Greenwheels kwam daarbij als beste uit de bus.

Greenwheels: de expertise en de samenwerkingsverbanden
Greenwheels wordt om diverse redenen de uitvoerende partij van het shared fleet-programma op de Zuidas. Ten eerste heeft Greenwheels een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om ‘carsharing’. De werkgroep op de Zuidas had ook specifieke wensen op het gebied van de uitstraling en het luxeniveau van de deelauto’s. Daarbij bleek dat de Audi A1 dit wensenlijstje vrijwel tot in detail kon invullen. En aangezien Greenwheels net als Audi Nederland onderdeel is van het Pon-concern, was de match ook in dit opzicht perfect.

Snel schakelen
De (eerste) samenwerking van Audi en Greenwheels biedt ook op andere punten voordelen. Zo kunnen Greenwheels en Audi snel inspringen op een toenemende behoefte, bijvoorbeeld door de inzet van extra exemplaren van de Audi A1. Een ander praktisch punt is dat de shared fleet-dienstverlening is te koppelen aan bijvoorbeeld de NS Business Card. Daarmee komt dus ook individueel zakelijk vervoer onder handbereik. Bovendien is Audi ook klaar voor eventuele vervolgstappen, zoals de inzet van hybride en/of plug-in hybride auto’s.

Audi: klaar voor duurzame toekomst
Het merk Audi werkt op alle fronten aan verdere verduurzaming van individueel vervoer. Nieuwe modellen van het merk zijn significant lichter en gemiddeld 15% zuiniger dan hun voorgangers. Bovendien komen er onder de noemer ‘tron‘ steeds meer modellen met alternatieve aandrijfvormen. Het merk is ook actief in het zelf opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen. Zo heeft Audi een eigen windmolenpark in Noord Duitsland. Hier wordt elektriciteit opgewekt. Bij ‘overcapaciteit’ wordt met behulp van deze elektriciteit e-gas opgewekt, een gassoort met dezelfde chemische eigenschappen als (fossiel) aardgas. e-gas kan bijvoorbeeld worden gebuikt als brandstof voor de Audi A3 g-tron, die medio 2014 in Nederland op de markt komt. Nog een voorbeeld: op de daken van de Audi-fabrieken zijn grote oppervlakken zonnecellen geplaatst. Deze leveren een belangrijke bijdrage aan de stroomvoorziening.

Een filmpje van de Audi A Shared Fleet is te bekijken op autojunk.nl.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.