Nee, Aston Martin wordt niet de nieuwe concurrent van zonneracewagen Nuna, maar de zon moet de Engelsen wel net iets dichter bij de eindoverwinning brengen.

Benzineslurpende racewagens associeer je wellicht niet meteen met milieubewust bezig zijn, toch komen een hoop technieken die het brandstofverbruik beperken uit de racerij. Hoe minder je raceauto verbruikt, hoe minder vaak je in de pits hoeft bij te tanken immers. Aston Martin heeft afgelopen weekend zonnecellen getest op hun Vantage GTE, de opgewekte energie wordt gebruikt voor randsystemen zoals de airco. Hierdoor kan het motorvermogen efficiĆ«nter worden gebruikt. Ze werken hiervoor samen met het Chinese Hanergy, dat de flinterdunne lichtgevoelige folie heeft ontwikkeld. Doel van de samenwerking is de techniek door te ontwikkelen zodat deze zowel in de racerij als op straatauto’s kan worden toegepast.

Helemaal nieuw is die techniek niet, enkele luxemerken verwerken al zonnecellen in het dak zodat het interieur op zonnige dagen ook geventileerd en koelgehouden kan worden als de auto geparkeerd staat. De zonnecellen van Hanergy zijn echter zo dun dat ze niet per se in het dak hoeven te zitten, maar er simpelweg opgeplakt kunnen worden. De proef van Aston Martin mag succesvol worden genoemd, de auto met zonnecellen kwam tijdens de Zes Uur van Sao Paulo als eerste over de streep, voor zijn teamgenoten zonder stroomopwekkend dak. Volgend jaar hoopt Aston Martins dat alle hun wagens die uitkomen in het WEC kunnen worden uitgerust met de zonnepanelen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.