Aangezien elektrische auto’s flink verschillen van voertuigen met een ICE, zal de ANWB vanaf september haar technici van de wegenwacht bijscholen om veilig pechhulp te kunnen verlenen aan elektrische auto’s. In een aantal interne cursussen wordt specifiek gewezen op de elektrische gevaren.

De cursussen worden gegeven door het Technisch Expertisecentrum (TEc) in Den Haag. Het eerste deel heet ‘Elektrotechnisch onderwijzen’ en zal ongeveer 800 ANWB’ers de basis van het werken aan een EV bijbrengen. Een vervolg hierop heeft de naam ‘Hoogvolt technicus’ en gaat dieper in op de materie van het werken aan installaties met hoge voltages langs de weg.

Ad Vonk, ANWB-woordvoerder, zegt er het volgende over: “We kijken daarbij naar degenen die een werkgebied hebben waar veel elektrische auto’s voorkomen. Met name in het westen van het land zijn veel overheden en bedrijven aan het experimenteren met elektrische auto’s. Zelf hebben we er ook al een aantal rijden. Verder hangt het aantal cursisten ook af van de ontwikkelingen in de markt.”

Bij een stijgende verkoop van EV’s zal de ANWB logischerwijs meer technici van de wegenwacht wegwijs maken in de wereld van EV’s, al is er bij elke monteur uiteraard al basiskennis aanwezig van de techniek die schuilgaat onder de kap van een elektrisch voertuig.

Eerder al werden wegenwachters opgeleid om pechhulp te verlenen aan hybrides, die doorgaans met voltages tussen de 100 en 250 werken. Bij een EV ligt dit rond de 400 Volt, en daarom zal hier een nieuwe norm voor opgesteld worden door een werkgroep waarin onder meer de ANWB, branchevereniging Focwa en bedrijven als Bosch, AD Benelux en The Alwaysbemobile Company zitting in hebben.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.