lage-emissiezone
Vanaf 1 januari 2016 mogen 1 op de 10 auto’s zich niet binnen de lage-emissiezones begeven, die worden aangegeven met bovenstaande waarschuwingsborden.

Antwerpen is de eerste van alle Vlaamse gemeenten die de lage-emissiezones in zal voeren. Door vervuilende voertuigen te weren uit bepaalde delen van de stad (met name het centrum), moet de hoeveelheid fijnstof en schadelijke gassen flink afnemen.

Omdat elke gemeente haar eigen regels op mag stellen omtrent het betreden van de lage-emissiezones, zal er zeker in het begin veel onduidelijkheid zijn. In Antwerpen zijn ze er ook nog niet helemaal uit, maar volgens de huidige plannen zal daar de grens worden gelegd bij euronormen 4 (of 3 met roetfilter) voor diesels en 1 voor de voertuigen op benzine. Dit betekent dat een benzineauto ouder dan bouwjaar 1992 en een dieselauto ouder dan bouwjaar 2006 niet meer welkom zijn binnen de speciale zones.

De Ring van Antwerpen wordt vooralsnog met rust gelaten. Hoewel het verkeer hier zeker bijdraagt aan de luchtverontreiniging in de stad, heeft het stadsbestuur geen bevoegdheid over snelwegen en dus ook niet over de ring. Op Vlaams niveau zullen in de toekomst maatregelen worden genomen om het verkeer op de ring te verminderen en/of milieuvriendelijker te maken, zoals een kilometerheffing voor vrachtwagens en een wegenvignet voor personenwagens. (via Gazet van Antwerpen)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.