Om te kunnen concurreren met “gewone” auto’s – maar ook met andere EV’s – moeten de prijzen wel omlaag.

De gemiddelde prijs voor een elektrische auto is volgens Frost & Sullivan sinds 2012 met 18 procent gedaald. Hiermee wordt één van de barrières tot de aanschaf van een EV naar beneden gehaald. De analisten verwachten dat de wereldwijde verkoop van EV’s dit jaar met maar liefst 50 procent zal stijgen. Vorig jaar werden er 120.000 stuks verkocht, in 2013 zouden dit er 170.000 tot 190.000 exemplaren moeten worden. Voor 2018 wordt er zelfs een verkoop van 2,7 miljoen elektrische auto’s voorspeld.

“De geplande introductie van zo’n 15 nieuwe elektrische auto’s volgend jaar, zoals de BMW i8, de Tesla Model S, de Audi R8* en Q7, de Porsche 918 Spyder en de Mercedes SLS AMG ECell, zal de competitie op de globale markt voor elektrische voertuigen versterken en de prijzen naar beneden drijven”, zei Anjan Hemanth Kumar, hoofd van het automotive en transport team bij Frost & Sullivan. “Een aantal nieuwe elektrische auto’s, waaronder de Tesla Model S, Renault Zoe en de Ford Fusion Energi, zijn al bestsellers in hun respectievelijke markten.”

Een andere reden van de prijsdaling wordt toegeschreven aan goedkopere lithium-ion batterijen. De kosten hiervoor zijn in de afgelopen vijf jaar gedaald met 20 tot 40 procent. Ook stimulatie vanuit de overheid, een meer gestandaardiseerde laadinfrastructuur en investeringen in snelladers en inductief laden helpen bij de populariteit van de EV. “Europa heeft al bijna 2 miljard euro geïnvesteerd in verscheidene onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, variërend van elektrische aandrijflijn tot laadnetwerk”, zei Kumar. “Met de Amerikaanse, Chinese en Europese ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie, zal de energiedichtheid toenemen en de kosten verder reduceren.” (via businessgreen.com)

* De Audi R8 gaat niet in productie. Althans, dat is de laatste berichtgeving. De afgelopen tijd bestond er veel onduidelijkheid over het wel of niet bouwen van deze auto, dus Kumar’s vergissing is hem vergeven.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.