Brandstof
De gemeenteraad van Amsterdam wil af van de productie van giftige brandstof voor Afrikaanse landen in de Amsterdamse haven.

In een motie van D66, GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren wordt het college opgedragen bindende afspraken daarover te maken met de bedrijven die de brandstof produceren. Milieudefensie vindt het “super dat Amsterdam stelling neemt en alles doet wat ze kan om deze smerige praktijken te stoppen”.

In september publiceerde de Zwitserse organisatie Public Eye een rapport over de productie en export van de brandstof. In de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen wordt op grote schaal brandstof voor de Afrikaanse markt geproduceerd die zo smerig is, dat het in de Europese Unie verboden is. Onder de producenten zijn Trafigura, bekend van het schandaal rond het dumpen van afval door het gifschip de Probo Koala, en het Nederlands-Zwitserse Vitol.

Voor de productie van de giftige brandstof gebruiken de bedrijven opslagtanks waarin verschillende soorten brandstoffen gemengd worden. Vooral het hoge zwavelgehalte is schadelijk. In EU-landen mag in benzine en diesel 10 ppm (parts per million) zwavel zitten. In veel vooral West-Afrikaanse landen zijn die normen vele malen hoger. Public Eye heeft aan de pomp monsters genomen in acht Afrikaanse landen en kwam voorbeelden tegen tot wel 3780 ppm.

De organisatie heeft vorige maand ingesproken bij de gemeenteraad om de zorgen kenbaar te maken. Bram van Liere van Milieudefensie: “Nu Amsterdam laat zien wat een gemeente kan doen aan dit probleem, kunnen wat ons betreft Rotterdam en Antwerpen niet meer achterblijven.”


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.